• 02/07/2012

Twee superwindmolens voor Groningen

Megawindmolen reikt tot 177 meter in de lucht, en beschikt over gondel met helikopterplatform.

Trefwoorden: #essent, #groningen, #megaturbine, #megawindmolen, #superwindmolen

Lees verder

Nieuws

( Foto: RWE Innogy/JBF Multi Media )

ENGINEERINGNET.NL -- Energieconcern RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen twee 'superwindmolens', die tot de grootste in Nederland behoren.

De turbines hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Ze kunnen dus meer dan 10.000 huishoudens van stroom voorzien. “Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen'', aldus RWE/Essent.

Daarmee behoren ze tot de grootste windmolens van Nederland.

Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van maar liefst 177 meter.

Op een van de gondels is zelfs een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is een zo'n turbine ook bereikbaar bij slecht weer.

Het type 'megaturbine' dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor op zee. RWE/Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines.

Uiteindelijk moeten er 48 van dit type komen in een door RWE gepland windpark op zee, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.

Naar verwachting komen de turbines, die onderdeel zijn van 's lands grootste windpark (Westereems), in loop van juli 2012 in bedrijf.


(KV)