Trend: robots met ontkoppelde hard- en software - column

Columns & Blogs 22/01/2014 14:13:47

Baxter, de uiterst 'menselijke' robot, werd vorig jaar uitgeroepen als één van de Breakthrough Technologies. Of hoe het product van de toekomst eigenlijk geen... product meer is.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Het is een algemene vaststelling dat onze producten steeds meer gebruik maken van ICT. De complexiteit van producten dreigt hiermee drastisch omhoog te gaan.

Maar deze verankering van soft- in hardware heeft ook gevolgen voor de levenscyclus van een product. Denk maar aan een digitale camera die werkt met vaste imaging-software die nauwelijks te updaten is. Hardware en software hangen hier aan elkaar vast en beperken elkaars levenscyclus.

Een oplossing voor deze beperkingen is de ontkoppeling van hard- en software. Deze trend kennen we al in de consumentenmarkt in bijvoorbeeld smartphones waarbij de telefoon (hardware) wordt aangevuld met een heel flexibel systeem van apps (software).

Dit kreeg ondertussen opvolging vanuit onverwachte hoek, namelijk de machinebouw, in de vorm van Baxter, een uiterst 'menselijke' robot die eenvoudig kan getraind worden om bepaalde activiteiten over te nemen in de productie.

Verende onderdelen
De noodzaak aan méér robotica in productieomgevingen is duidelijk. Een verouderende bevolking en de wedloop naar steeds efficiënter productie zijn de grote drivers voor robotten die werknemers ondersteunen in hun dagdagelijkse taken. Baxter komt goed aan deze vraag tegemoet omdat hij zij-aan-zij kan werken met operatoren en dat zonder veiligheidskooi.

Dit kan doordat hij gebruik maakt van het 'Series Elastic Actuator'-principe waarbij onderdelen verend ten opzichte van elkaar zijn opgesteld. Daardoor kan de robotarm een menselijke aanraking als het ware 'voelen' en hierop reageren.

Bovendien: de manier waarop Baxter menselijke interactie nabootst door robotarmen te combineren met een scherm waarop een menselijke expressie is waar te nemen, zorgt er voor dat hij als robot heel menselijk overkomt en eenvoudig te besturen is. Niet verwonderlijk dus dat Baxter in de MIT Technology Review werd uitgeroepen als een van de tien Breakthrough Technologies van 2013.

Waar Baxter als robotsysteem echter ook een stap vooruit zet - naast de technologische doorbraak - is in het feit dat hij de trend van hardware/software-ontkoppeling doortrekt naar de industriële omgeving. Baxter wordt geleverd met een open software besturingssysteem dat softwareontwikkelaars de mogelijkheid biedt om applicaties te ontwikkelen voor Baxter en deze te vermarkten.

RethinkRobotics, producent van Baxter, focust zich voornamelijk op de hardware-ontwikkeling en op enkele eenvoudige functionele competenties zoals het ontladen van een lopende band of het vullen van dozen. Hierdoor zijn de mogelijkheden van Baxter momenteel nog beperkt.

Maar door te werken met een open platform creëren ze een markt voor softwareontwikkelaars die voor heel specifieke gevallen applicaties kunnen ontwikkelen door gebruik te maken van een open robottaal zoals ROS (Robot Operating System). Bijvoorbeeld om order picking te doen in een e-commerce omgeving, enz.

Ontkoppelde hard & soft
Hiermee wordt een belangrijke trend verdergezet dat de producten van de toekomst niet langer een vaste koppeling van hardware en software zullen nastreven, maar dat ze meer en meer ontkoppeld op de markt gebracht worden. Dit opent de weg voor vele kleine softwarespelers die in kleine niches oplossingen kunnen aanbieden gebruik makend van enkele hardwareplatformen.

Waarde voor de klant zal dus pas gecreëerd worden als beide, hardware en software, samenkomen. Hardware en software hoeven dan ook niet langer dezelfde levenscyclus te volgen. Hardware kan veel langer meegaan dan software. Dit impliceert wel dat hardwarebouwers reeds in een heel vroeg stadium moeten anticiperen op de toekomstige noden van hun klanten.

Ze moeten hun hardwareplatform uitrusten met generieke functies die misschien pas na verloop van tijd ook effectief zullen worden ingezet. Zo bevat Baxter tal van camera’s en sensoren die later ook voor andere applicaties in te zetten zijn. In dat opzicht zijn de hardwarebouwers bepalend voor de competenties van toekomstige producten.

Met deze voorbeelden in het achterhoofd kunnen we dus verwachten dat het product van de toekomst helemaal geen zelfstandig product meer hoeft te zijn. Elke gebruiker zal zijn eigen 'product' samenstellen door te kiezen voor een hardwareplatform en een softwareapplicatie die een oplossing biedt voor zijn specifiek probleem.

Het fysieke product, de hardware, wordt daarom ondergeschikt aan de waarde die de combinatie, hardware+software, hem te bieden heeft. <<

Ir Jos Pinte studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven en is Algemeen Directeur van Agoria, verantwoordelijk voor ‘Mechatronica’. Hij bekleedt tevens de functie van Algemeen Directeur bij de kennisinstelling Sirris. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Gerecycleerd materiaal te weinig gebruikt bij productie nieuwe producten

Uit een studie over hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie blijkt dat de recyclage van kunststoffen in België sinds 2006 met 54% gestegen is.

DP World verlaagt CO2-voetafdruk door inzet hybride containerliften

Onlangs kwamen 10 van in totaal 19 nieuwe hybride straddle carriers aan op de Antwerp Gateway terminal van DP World. De aankoop maakt deel uit van een investering van 197 miljoen euro.

Rittal shelter solutions veroveren de markt - techniek

Rittal Belgium vierde onlangs de levering van de 500ste AAC-shelter aan een tevreden klant. De shelters beschermen apparatuur en installaties tegen externe factoren en bieden vele voordelen.

Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes

Supergeleiding verdwijnt bij blootstelling van het materiaal aan een sterk magneetveld. Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat de zogeheten Ising supergeleiding daar tegen is beschermd.

Leuven’s onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

Onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie (KU Leuven) en UZ Leuven kunnen nu verklaren hoe de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht.

Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

In Hasselt en Luik kunnen voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ gebouwd en getest worden.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners