• 03/12/2013

QinetiQ Space: proeven met Proba-V satelliet voor aardobservatie succesvol

Proefperiode van door QinetiQ Space uit Kruibeke gebouwde Proba-V satelliet zit er officieel op. Op 'End of commissioning'-bijeenkomst werd hij vandaag officieel overgedragen aan ESA.

Trefwoorden: #esa, #proba, #qinetiq, #ruimte, #ruimtevaart, #satelliet, #space, #vito, #vrancken, #wetenschap

Lees verder

Techniek

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische satelliet die in mei dit jaar werd gelanceerd, is vandaag na zes maanden uitvoerig testen tijdens een 'End of commissioning'-vergadering aan het European Space Agency overgedragen.

De volledige testperiode is naar verluidt volgens schema verlopen. De Proba-V satelliet kwam snel na de lancering in een polaire zon-synchrone baan op een hoogte van 820 kilometer boven het aardoppervlak.

In zo’n baan doet een satelliet waarnemingen onder een optimale en constante belichtingshoek. Door de snelle stabilisatie na de lancering kon het uittesten van de satelliet meteen beginnen.

“Na de lancering hebben we de verschillende subsystemen gecontroleerd en vastgesteld dat ze de lanceerfase goed hadden doorstaan”, zegt Davy Vrancken, business development manager satellites bij QinetiQ Space. “De daarop volgende maanden hebben we elk detail van de satelliet – instrumenten en apparatuur voor technologische demonstraties – nauwgezet doorgetest.”

Voor QinetiQ Space zit het grootste deel van het werk er op. “Het ESA zal waarschijnlijk af en toe nog een beroep doen op onze expertise, bijvoorbeeld bij een software-update. In principe hebben we vanaf vandaag een ondersteunende rol”, zegt Vrancken.

Nu kan de grote stroom aan beelden die Proba-V dagelijks naar de aarde stuurt, verwerkt worden. De satellietbeelden zijn van grote waarde voor de studie van de klimaatveranderingen.

De beelden helpen wetenschappers ook het oppervlaktewater te beheren, de landbouw op te volgen en de voedselveiligheid te superviseren.

Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) staat in de verwerking en de archivering van de satellietbeelden en stuurt die door naar de eindgebruikers.


(Bert Belmans)

FOTO
Beelden van zonsverduistering van 4 november 2013, gemaakt door Proba 2.

ACHTERGROND
Proba-V is al de derde satelliet in zijn soort die QinetiQ Space succesvol heeft gelanceerd. De eerste telg, Proba-1, was de allereerste 'made in Belgium' kunstmaan. Die microsatelliet voor aardobservatie werd op 22 oktober 2001 gelanceerd en viert zijn twaalfde verjaardag in de ruimte.

Zijn opvolger, Proba 2, is momenteel het kleinste zonne-observatorium in de ruimte. De kunstmaan werd in november 2009 in een baan om de aarde gebracht. Naast demonstreren van nieuwe technologieën, heeft Proba 2 ook een wetenschappelijke missie. In tegenstelling tot Proba 1, die instrumenten aan boord had voor aardobservatie, is Proba 2 gericht op het waarnemen van de zon.