• 22/08/2012
  • |     BB

VUB-ingenieur Vincent Ginis ontvangt gegeerde SPIE Scholarship

Ir Vincent Ginis van VUB-vakgroep Fotonica tweede Vlaming die prestigieuze SPIE Scholarship ontvangt.

Trefwoorden: #fotonica, #ginis, #nano, #scholarship, #SPIE, #vincent ginis

Lees verder

research

( Foto: Vincent Ginis )

ENGINEERINGNET.BE -- Vincent Ginis, doctoraatsstudent verbonden aan de onderzoeksgroep Applied Physics (APHY) van de Vrije Universiteit Brussel, wordt bekroond met een scholarship van The Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers (SPIE). Het is zeer uitzonderlijk dat een Belg een dergelijke scholarship ontvangt.

Ingenieur Vincent Ginis maakt deel uit van de VUB-vakgroep Fotonica, de wetenschap die de werking van het licht bestudeert.

Zijn doctoraatsonderzoek, onder leiding van prof. Irina Veretennicoff, prof. Jan Danckaert en dr. Philippe Tassin, is gericht op de fysica van de wisselwerking van licht met metamaterialen in het kader van de transformatieoptica.

Hij demonstreerde hoe tijdsafhankelijke metamaterialen de frequentie van optische signalen kunnen omzetten, op een wijze die analoog is aan de kosmologische roodverschuiving van elektromagnetische straling.

Hij bedacht ook een nieuwe manier waarop licht kan worden opgesloten binnen metamateriaal resonatoren, waardoor deze kleiner kunnen gemaakt worden dan de golflengte van het opgesloten licht.

Op deze manier draagt dit onderzoek bij tot de verdere miniaturisatie van de fotonica en de integratie van complexe optische componenten op nanoschaaldimensies.

De SPIE Scholarships worden jaarlijks uitgereikt door SPIE, een internationale organisatie ter bevordering van de wetenschap en technologie van licht.

Met deze Scholarships wil SPIE jonge onderzoekers steunen bij het realiseren van hun onderzoek in het domein van de optica en fotonica.

Vincent Ginis is de tweede Vlaming die deze belangrijke prijs ontvangt. Philippe Tassin, ook onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, was enkele jaren geleden de eerste.


LEES OOK
VUB wil fotonica toegankelijk maken voor KMO's