• 06/02/2012
  • |     BB

Belgische expertise scoort op internationale energiemarkt

Het is naar verluidt dankzij ‘eerder bewezen expertise voor Belwind en vooral voor London Array’, dat Dong Energy en E.On opnieuw voor Fabricom kozen om twee nieuwe offshore projecten te engineeren.

Trefwoorden: #belwind, #green offshore engineering

Lees verder

ee_art

( Foto: Fabricom )

Download het artikel in

‘Het Belgische bedrijf X is er in geslaagd een contract binnen te halen voor de engineering van een offshore windpark’. Dat type nieuws valt steeds vaker in de mailbox van de Engineeringnet-redactie. Belgische engineering- en bouwbedrijven spelen de troef van opgedane kennis met de windmolenparken voor onze kust blijkbaar zeer goed uit, en slagen erin opdrachten voor de neus van de mondiale concurrentie weg te kapen. Zo ook nu met Fabricom, dat zowel delen van een park voor E.ON als voor een joint venture van Dong Energy en ScottishPower mag engineeren en bouwen.

In het Verenigd Koninkrijk gaat het meer in detail om WDS, een park met108 turbines van 3,6 MW, goed voor in totaal 389MW. Voor het Duitse project zal er gewerkt worden aan 80 turbines van 3,6 MW

op de Amrumbank, op 100 km van de kust ten noorden van Helgoland. Voor dat project van E.ON mag een Belgisch consortium onder de projectleiding van Fabricom, instaan voor de engineering, het design, de bouw, de installatie en commissioning van het complete onderstation en fundering. De constructie van dit onderstation zal gebeuren op Fabricoms Module Yard in het Antwerpse Hoboken, een gespecialiseerde werf waar industriële installaties in stukken of ‘modules’ worden opgebouwd en vervolgens vervoerd naar en opgebouwd op de plaats van bestemming. Deze werkwijze biedt op het vlak van veiligheid en efficiëntie grote voordelen bij projecten in ‘moeilijke omstandigheden’ zoals dat vaak bij de constructie van windparken het geval is. Oplevering is gepland voor 2014.

Duitse opdracht is veelbelovend
Maar vooral de Duitse opdracht is veelbelovend, want ze impliceert dat de Duitse energiemarkt steeds meer vertrouwen heeft in de Belgische expertise. Al eerder dit jaar ‘brak’ Fabricom in de Duitse engineeringmarkt in door aan de haal te gaan met het contract voor het Butendiek-windmolenparkproject. Aan gespecialiseerde leveranciers mét referenties in duurzame energie én offshore is er nochtans in Duitsland geen gebrek. De opdracht was toen een primeur, waaraan nu via een tweede bestelling een vervolg gebreid wordt. Voor Butendiek gingen de Belgen in een consortium van de vier ondernemingen Fabricom, Iemants, CG Holding en GeoSea naar de klant. Die opdrachtgever is WPD, een wereldwijde ontwikkelaar en beheerder van windmolenparken, die in totaal bijna 1,2 miljard euro in het project investeert.

De vier consortiumpartners zijn geen vreemden voor mekaar. Ze hebben eerder al samengewerkt voor ondermeer het Belwind-project, tot voor kort het verst gelegen offshore windpark voor de Belgische kust, en voor London Array, het grootste offshore windmolenpark ter wereld. Belangrijke referenties die ongetwijfeld hebben bijgedragen om deze nieuwe klant te overtuigen. Oplevering is gepland voor 2013.

Xavier Sinéchal, Managing Director Fabricom: “Het Verenigd Koninkrijk heeft op dit moment een imposante offshore windcapaciteit met bijna 2 GW. Duitsland zet nu ook volop in op duurzame en schone energie op zee. Dankzij onze ervaring met modulebouw en projectmanagement en uiteraard ook dankzij de succesvolle uitvoering van het London Array project, kiezen Dong Energy en E.On terug voor Fabricom. Dit nieuwe partnership is een erkenning van onze expertise en toont aan dat we de capaciteit hebben om technische projecten op grote schaal te ontwikkelen.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd. <<