• 25/03/2013

Bouw huis in 20h met 3D-printer (+video)

Nieuw soort beton is belangrijke stap richting industriële 3D-printers in bouwsector.

Trefwoorden: #3D-printer

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onlangs toonde Dr. Behrokh Khoshnevis, een professor engineering aan USC (University of Southern California, USA), een prototype 3D-printer, die op termijn zal leiden tot een 3D-printer die huizen maakt binnen de 20 uur.

Deze melding gebeurde tijdens een TEDx-presentatie. Tijdens die presentatie toonde hij het prototype in actie. Ook demonstreerde een computeranimatie hoe het hele procedé eruit zou zien. Zo'n printer zou zelfs muren maken op normale grootte, met daarin reeds het buizenwerk (voor bvb. water, verwarming,...), en elektrische voorzieningen.

Dr. Khoshnevis sprak dat doel (een huis bouwen in 20 uur met 3D-printen) al uit in 2003. Sedertdien ontwikkelde zijn team onder meer, samen met het Duitse materialentechnologiebedrijf Degussa, een nieuw soort beton. Het heeft geen nood aan matrijzen, is een vezelversterkt composiet, en stort niet in terwijl de constructie bezig is. En, heel belangrijk, het viskeuze materiaal verstopt het mondstuk van de printer niet met zand of andere deeltjes.

Intussen heeft Dr. Khoshnevis zelfs voorspeld dat veel industriële bedrijven er in 2020 gebruik zouden van maken. Op dat moment zou de printer enkele honderdduizenden dollar per toestel kosten. Tegen 2025, schat hij, zouden zo'n apparaten alomtegenwoordig zijn in de bouw.


(KV) (foto usc)

Video: