• 25/03/2013
  • |     BB

Dag van Ingenieur bevestigt: soft skills worden belangrijker

De Dag van de Ingenieur, een initiatief van rekruteerder USG Innotiv, draaide ook dit jaar uit op een gezellig avondevent. Inclusief uitreiking van de 'Breakthrough Awards'.

Trefwoorden: #breakthrough award, #cern, #dag van ingenieur, #ingenieur, #soft skulls, #usg, #usg innotiv

Lees verder

HR

( Foto: © laloza, presentator Bill die de avond in zuivere retro gameshow host-stijl aan elkaar praatte )

ENGINEERINGNET.BE -- De Dag van de Ingenieur, het is één van de - prijzenswaardige - initiatieven die er naar streven het ingenieurs-'beroep' te valoriseren.

Anders dan andere voegt inrichter USG Innotiv Engineering extra waarde toe aan 'zijn' dag door telkens de resultaten van zijn Ingenieursbarometer – waaraan ook Engineeringnet meewerkt – bekend te maken. Die barometer maakt dat USG als rekruteringsspecialist een goed zicht heeft over tendensen op de technische arbeidsmarkt.

Dit jaar lag het accent op het steeds grotere aanpassingsvermogen dat ingenieurs moeten tentoonspreiden, 'Engineering the Engineer'. Met andere woorden: de ontwikkelingsmogelijkheden van technische medewerkers en hoe ze zich aanpassen aan de steeds evoluerende markt.

Dat valt niet uit de lucht, want uit de enquête voor de Ingenieursbarometer blijkt dat er steeds intensiever over 'competenties' gesproken wordt.

Het competentiedenken gaat ervan uit dat 'soft skills' en professionele vaardigheden even belangrijk zijn als de technische kennis van een kandidaat. Dat wordt overigens bevestigd door een ander onderzoek onder burgerlijk ingenieurs in Nederland (zie link onderaan).

Naast een ingenieursquiz werden ook de zogenaamde 'Breakthrough Awards' uitgereikt voor de beste eindejaarsprojecten van bachelor- en masterstudenten . De winnaar – in dit geval een door drie studenten gedeelde plaats – mag op all-in retraite naar het CERN in Genève.

Dat zal het geval zijn met Senne Van Rompaey van Artesis HA Antwerpen (project: Waxpert), Jeroen Willems van Erasmushogeschool Brussel (project: Fab Labs) en Frederik Soetaert van Ugent (project: RFA).

Kathleen Dupont, Directeur Engineering bij USG Innotiv: "Cases van echte projecten zijn de beste manier om het imago van de sector bij de jongere generaties aan te prijzen."


LEES OOK
'Soft skills’ belangrijkst voor burgerlijk ingenieur van de toekomst
Een eerste debat over de ingenieursenquête - whitepaper