Vernieuwde regels voor ondernemingen bij aankopen via het internet - column

Columns & Blogs 19/03/2013 10:48:25

Wegens tijdsgebrek koopt u geregeld iets via het internet. Toch zijn velen nog wat schuchter om dit te doen daar zij zich afvragen vanaf wanneer de koop dan effectief tot stand komt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Aansprakelijkheid voor slechte kwaliteit van vuurvaste tegels - column

Geen productie wegens waterschade: wie betaalt? - column

Vernieuwde regels voor ondernemingen bij aankopen via het internet - column

Wat valt er juridisch tegen technische namaak te beginnen - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Bovendien werden recentelijk een aantal regels gewijzigd indien men koopt via het internet. Hoe zit dat nu precies? Zijn deze nieuwe regels ook van toepassing op de aangestelden binnen een bedrijf of op de bedrijfsleider zelf?

Email en internet zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Daar waar men enige tijd geleden alleen wat informatie opzocht via het internet, gaan mensen nu ook meer en meer kopen via het internet. Het is een andere manier van kopen en juridisch gezien moet er ook nagegaan worden hoe een dergelijke verkoop nu precies in zijn werk gaat en welke zijn juridische waarde is.

Vooreerst moeten we u attent maken op het feit dat naast het Belgisch recht, hier ook het recht van andere landen een rol kan spelen. Bij de aankoop van een goed of product via het internet kan later blijken dat het goed eigenlijk in het buitenland wordt aangekocht. In onze uiteenzetting gaan we er steeds vanuit dat ons Belgisch recht van toepassing zal zijn.

Volgens ons Belgisch recht komt een koop/verkoop tot stand door de loutere wilsovereenstemming van de betrokken partijen. Meestal is deze overeenkomst aan geen enkele vormvereiste onderworpen. Dit houdt in dat een koop via elektronische post correct kan afgesloten worden.

Concreet betekent dit alles dat een koop via het internet afgesloten is op het ogenblik waarop de bestelling bij de verkoper aankomt.

Nieuwe bedenktermijn bij een verkoop via website?
Het is inderdaad zo dat niet lang geleden onze Wet op de Handelspraktijken in een nieuw kleedje werd gestoken. In onze vroegere wetgeving had men het over 'een verkoop op afstand': dit was een bepaalde 'handelspraktijk' die door vele verkopers werd gehanteerd. Zo bijvoorbeeld een verkoop via een website.

Verkoopt men via een website dan komt de klant niet naar de leverancier/verkoper toe, maar koopt hij 'op afstand'. Bij een dergelijke verkoop op afstand kon de consument nog gedurende een termijn van 7 dagen de koop annuleren. Hij kon zich dus gedurende deze termijn 'bedenken'.

Ondertussen is voor de verkopen op afstand, door de nieuwe Wet betreffende Marktpraktijken en Consumentenbescherming, deze termijn van 7 dagen aangepast en gebracht naar 14 dagen. Deze wet omschrijft de 'overeenkomst op afstand' als elke overeenkomst tussen een onderneming en een consument betreffende goederen of diensten die wordt gesloten in het kader van een door de onderneming georganiseerd systeem voor verkoop van goederen of diensten op afstand waarbij, voor deze overeenkomst, uitsluitend gebruik gemaakt wordt van een of meer technieken voor communicatie op afstand tot en met de sluiting van de overeenkomst zelf.

Met 'onderneming' bedoelt men elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, evenals zijn verenigingen. 'Techniek voor communicatie op afstand' is ieder middel dat, zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van onderneming en consument, kan worden gebruikt voor de sluiting van de overeenkomst tussen deze partijen.

Wat indien u als bedrijfsleider of aangestelde binnen een bedrijf iets koopt via het internet?
Stel nu dat de koper geen gewoon consument is maar een bedrijfsleider of aangestelde binnen een bedrijf die koopt voor zijn of haar bedrijf, dan liggen de zaken wel wat anders.

Deze nieuwe wettelijke bepaling geldt namelijk alleen indien men verkoopt via een website aan een gewone consument. Alleen een particulier beschikt dus over deze bedenktermijn van 14 dagen.

Is de klant bijvoorbeeld een zelfstandig bedrijfsleider en koopt hij niet privé maar voor beroepsdoeleinden dan is deze regel dus niet van toepassing. In dat geval gaat de koop gewoon door en kan deze bedrijfsleider/koper zich niet meer terugtrekken.

We merken nog op dat de Wet betreffende Marktpraktijken het mogelijk maakt dat de verkoper eerst een betaling vraagt bij de koper (ook diegene die voor beroepsdoeleinden koopt!) die koopt via de website. Dit was in de vroegere wetgeving niet het geval! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Partners