Vernieuwde regels voor ondernemingen bij aankopen via het internet - column

Columns & Blogs 19/03/2013 10:48:25

Wegens tijdsgebrek koopt u geregeld iets via het internet. Toch zijn velen nog wat schuchter om dit te doen daar zij zich afvragen vanaf wanneer de koop dan effectief tot stand komt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Aansprakelijkheid voor slechte kwaliteit van vuurvaste tegels - column

Geen productie wegens waterschade: wie betaalt? - column

Vernieuwde regels voor ondernemingen bij aankopen via het internet - column

Wat valt er juridisch tegen technische namaak te beginnen - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Bovendien werden recentelijk een aantal regels gewijzigd indien men koopt via het internet. Hoe zit dat nu precies? Zijn deze nieuwe regels ook van toepassing op de aangestelden binnen een bedrijf of op de bedrijfsleider zelf?

Email en internet zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Daar waar men enige tijd geleden alleen wat informatie opzocht via het internet, gaan mensen nu ook meer en meer kopen via het internet. Het is een andere manier van kopen en juridisch gezien moet er ook nagegaan worden hoe een dergelijke verkoop nu precies in zijn werk gaat en welke zijn juridische waarde is.

Vooreerst moeten we u attent maken op het feit dat naast het Belgisch recht, hier ook het recht van andere landen een rol kan spelen. Bij de aankoop van een goed of product via het internet kan later blijken dat het goed eigenlijk in het buitenland wordt aangekocht. In onze uiteenzetting gaan we er steeds vanuit dat ons Belgisch recht van toepassing zal zijn.

Volgens ons Belgisch recht komt een koop/verkoop tot stand door de loutere wilsovereenstemming van de betrokken partijen. Meestal is deze overeenkomst aan geen enkele vormvereiste onderworpen. Dit houdt in dat een koop via elektronische post correct kan afgesloten worden.

Concreet betekent dit alles dat een koop via het internet afgesloten is op het ogenblik waarop de bestelling bij de verkoper aankomt.

Nieuwe bedenktermijn bij een verkoop via website?
Het is inderdaad zo dat niet lang geleden onze Wet op de Handelspraktijken in een nieuw kleedje werd gestoken. In onze vroegere wetgeving had men het over 'een verkoop op afstand': dit was een bepaalde 'handelspraktijk' die door vele verkopers werd gehanteerd. Zo bijvoorbeeld een verkoop via een website.

Verkoopt men via een website dan komt de klant niet naar de leverancier/verkoper toe, maar koopt hij 'op afstand'. Bij een dergelijke verkoop op afstand kon de consument nog gedurende een termijn van 7 dagen de koop annuleren. Hij kon zich dus gedurende deze termijn 'bedenken'.

Ondertussen is voor de verkopen op afstand, door de nieuwe Wet betreffende Marktpraktijken en Consumentenbescherming, deze termijn van 7 dagen aangepast en gebracht naar 14 dagen. Deze wet omschrijft de 'overeenkomst op afstand' als elke overeenkomst tussen een onderneming en een consument betreffende goederen of diensten die wordt gesloten in het kader van een door de onderneming georganiseerd systeem voor verkoop van goederen of diensten op afstand waarbij, voor deze overeenkomst, uitsluitend gebruik gemaakt wordt van een of meer technieken voor communicatie op afstand tot en met de sluiting van de overeenkomst zelf.

Met 'onderneming' bedoelt men elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, evenals zijn verenigingen. 'Techniek voor communicatie op afstand' is ieder middel dat, zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van onderneming en consument, kan worden gebruikt voor de sluiting van de overeenkomst tussen deze partijen.

Wat indien u als bedrijfsleider of aangestelde binnen een bedrijf iets koopt via het internet?
Stel nu dat de koper geen gewoon consument is maar een bedrijfsleider of aangestelde binnen een bedrijf die koopt voor zijn of haar bedrijf, dan liggen de zaken wel wat anders.

Deze nieuwe wettelijke bepaling geldt namelijk alleen indien men verkoopt via een website aan een gewone consument. Alleen een particulier beschikt dus over deze bedenktermijn van 14 dagen.

Is de klant bijvoorbeeld een zelfstandig bedrijfsleider en koopt hij niet privé maar voor beroepsdoeleinden dan is deze regel dus niet van toepassing. In dat geval gaat de koop gewoon door en kan deze bedrijfsleider/koper zich niet meer terugtrekken.

We merken nog op dat de Wet betreffende Marktpraktijken het mogelijk maakt dat de verkoper eerst een betaling vraagt bij de koper (ook diegene die voor beroepsdoeleinden koopt!) die koopt via de website. Dit was in de vroegere wetgeving niet het geval! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Natuurkundigen van het Institute of Physics (Universiteit van Amsterdam) hebben aangetoond dat deze twee bouwstenen voor quantumcomputers op een nuttige manier zijn te combineren.

Inliner voor tankcontainers voorkomt schoonmaken en laadrestricties

De plaatsing van een kunststof zak (inliner) in de tankcontainer, voorkomt de stap naar een cleaning station: een grote besparing. Zo'n maagdelijke tank maakt ook laadrestricties overbodig.

Global Sea Mineral Resources kiest voor verantwoord diepzeeonderzoek

Global Sea Mineral Resources (GSR) onderzoekt de ontginning van polymetallische knollen sinds 2012. Hiervoor werken ze samen met wetenschappers van verschillende universiteiten wereldwijd.

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een methode om twee halfgeleiders uit één polymeer te maken, door het oplosmiddel te veranderen waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt.

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners