• 14/03/2013
  • |     BB

Karel Gabriel wint engineeringwedstrijd ‹Technologieolympiade›

Karel Gabriel van het VTI in Waregem komt als winnaar uit bus van Vlaamse Technologie Olympiade 2013. Kaat Van der Eycken uit Malle mag zich ‹Young Technolady› noemen.

Trefwoorden: #Agoria, #engineering, #technologie, #Technologie Olympiade, #Young Technolady

Lees verder

opleidingen

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- Gisteren (14 maart 2013) vond in het ministerie van Onderwijs in Brussel de finale van de Vlaamse Technologie Olympiade plaats.

Dat jongeren wel degelijk belangstelling hebben voor wetenschap en technologie bewijst overigens het grote aantal inschrijvingen dit jaar. Aan de voorronde, waarbij een vragenlijst over allerlei technische en wetenschappelijke vakken moest worden ingevuld, namen maar liefst 1.314 jongeren uit 123 verschillende scholen deel.

Het grootste technologietalent bleek dit jaar in het VTI van Waregem te schuilen: Karel Gabriel (18). Hij was de beste in de technologietoets met vier engineeringopdrachten en ging naar huis met de hoofdprijs ter waarde van 1.100 euro.

Kaat Van der Eycken van het Maris Stella-Instituut uit Malle mag zich dan weer ‘Young Technolady’ noemen.Zij eindigde als eerste meisje op dit groot technologie-examen en mag als beloning binnenkort een namiddag lang meedraaien met Saskia Van Uffelen, CEO van technologiebedrijf Bull.

Links: Kaat Van der Eycken, technolady 2013

Na Karel Gabriel eindigde Matthias Schamp van het VTI Sint-Lucas uit Oudenaarde op de tweede plaats. Het podium werd vervolledigd door Robbe Derks van het Provinciaal Instituut Secundair Onderwijs Provil uit Lommel. Bij de meisjes was Kaat Van der Eycken de beste met een 34e plaats.

“Met de olympiade willen we jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs ertoe aanzetten hun technisch talent zo goed mogelijk te ontplooien", aldus Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Ook minister Ingrid Lieten toonde zich tevreden: “Vandaag de dag zitten te weinig leerlingen in technisch-wetenschappelijke richtingen. Onderzoek toont immers aan dat slechts één diploma op vijf technisch-wetenschappelijk is.”

De gemiddelde score in die voorronde bedroeg 51,4% (vorig jaar 56,1%), globaal positief dus, maar het toont toch aan dat technologie niet zo eenvoudig is. Om een ticket te krijgen voor de finale was een score van minstens 78% (vorig jaar 80%) vereist.

De scholen uit provincie West-Vlaanderen en provincie Oost-Vlaanderen mochten de meeste finalisten afvaardigen. Alle deelnemers aan de finale kregen een leuke prijs uit een totale prijzenpot ter waarde van 10.500 euro.

Engineeringnet feliciteert alle winnaars alvast van harte !


ACHTERGROND
De organisatie van de Vlaamse Technologie Olympiade is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Bekaert, Electrabel GDF Suez, NMBS-groep en Umicore en geniet de steun van de regionale RTC-centra, USG Innotiv en de KU Leuven, UGent, UHasselt, VUB, Artesis, Artevelde, Erasmushogeschool Brussel, GroepT, HOGENT, HOWEST, KaHo St.Lieven, Karel De Grotehogeschool, Katho, KHK, KHBO, PHL, Thomas More en XIOS en de Vlaamse overheid.