Warme oproep aan technologiebedrijven - column

Columns & Blogs 13/03/2013 15:36:15

Benut méér overheidssteun voor uw toegepast onderzoek & prototyping.

Lees hieronder verder   
Verwant

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

Peter Demuynck wordt nieuwe spreekbuis van Agoria Vlaanderen

Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Veel Belgische bedrijven laten nog kansen liggen om met de financiële steun van de overheid te innoveren. Ze maken ook te weinig gebruik van de hulp die partners en onderzoekscentra bieden bij het vernieuwen van producten, processen en systemen.

De meeste bedrijven staan nog vrij huiverig tegenover samenwerking op onderzoeksgebied. Industrieel basisonderzoek en prototypeontwikkeling samen met andere ondernemingen en/of onderzoekscentra, kan echter een belangrijk bijkomend concurrentievoordeel opleveren.

Zeker als dit in een internationale context gebeurt en men de beste partners op Europees vlak in een innovatieproject kan samenbrengen. De overheid subsidieert zulke initiatieven onder meer in het kader van Eureka.

Het Eureka-initiatief
Eureka is een netwerk dat internationale samenwerking bij toegepast onderzoek en ontwikkeling tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en onderzoekscentra tracht te bevorderen.

Dit innovatienetwerk heeft tot doel de competitiviteit, productiviteit en duurzaamheid van de Europese industrie te verhogen.

Door het over de landsgrenzen heen samenbrengen van de daartoe vereiste competenties wil Eureka de vernieuwing van producten en productieprocessen in zowel kmo’s als grote bedrijven stimuleren.

Het Eureka-initiatief kan een stimulans zijn om de innovatie-inspanningen van uw onderneming op een internationaal niveau te brengen. De overheid voorziet immers in aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor Eureka-projecten.

In Vlaanderen
Vlaamse deelnemers aan Eureka-projecten genieten bij het IWT (Vlaams Instituut voor de bevordering van het Wetenschappelijk-Technologisch onderzoek in de industrie) een steunpercentage dat 10% hoger ligt dan de percentages die gelden voor volledig Vlaamse O&O-projecten.

Het steunpercentage voor de aanvaarde kosten van een Vlaamse onderneming in Eureka loopt voor kleine ondernemingen op tot 70% voor het projectonderdeel met industrieel basisonderzoek en 45% voor de ontwikkeling van prototypes.

Voor middelgrote bedrijven wordt dit 60% voor het basisonderzoek en 35% voor prototype-ontwikkeling. Voor grote ondernemingen zijn deze steunpercentages respectievelijk 50% en 25%.

In Wallonië
In Wallonië subsidieert de DGTRE (Direction Générale des Technologies, de la Recherche et de l'Energie) het industrieel onderzoek van Waalse kleine ondernemingen voor 80% van de aanvaarde uitgaven en de experimentele ontwikkeling voor 60%.

Voor middelgrote ondernemingen gelden percentages van respectievelijk 70% en 50%. Voor grote ondernemingen worden beide percentages 40%.

De DGTRE stelt ook terugvorderbare voorschotten ter beschikking voor experimentele ontwikkeling die voor kleine ondernemingen 75% van de aanvaarde uitgaven kunnen bereiken, 65% voor middelgrote ondernemingen en 55% voor grote ondernemingen.

In Brussel
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verleent Innoviris (het vroegere IWOIB / IRSIB, het Instituut ter Bevordering van het Wetenschappelijk onderzoek en de Innovatie van Brussel) financiële steun voor industrieel of toegepast onderzoek die maximaal 80 procent van de aanvaarde uitgaven kan bedragen voor kleine ondernemingen, 75% voor middelgrote ondernemingen en 65% voor andere ondernemingen.

Voor experimentele ontwikkeling bedragen deze steunpercentages respectievelijk 60%, 50% en 40%.

De Eureka-formule
Eureka-projecten gaan uit van de deelnemende bedrijven zelf ('bottom-up'), hebben een internationaal karakter en zijn marktgericht. De onderzoeksonderwerpen worden dus niet opgelegd en er moeten minstens twee landen bij betrokken zijn.

Bovendien gaat het om toegepast onderzoek dat industrieel georiënteerd is. De procedure voor het toekennen van het Eureka-label is vrij eenvoudig en het invullen van het aanvraagformulier vergt slechts een beperkte inspanning. De aanvraagprocedure is volledig gratis.

Voor meer informatie over Eureka en het opsporen van buitenlandse partners: Hubert Van Belle, tel. 050 35 74 39, e-mail: hubert.vanbelle@skynet.be

Merk op dat kmo’s in verschillende gewesten nog een bijkomende toelage kunnen verkrijgen voor haalbaarheidsstudies, verkennend onderzoek, de voorbereiding van het Eureka-project en de uitbesteding bij universiteiten of onderzoekscentra. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

Johann Corlemeijer wordt Country Manager Avanade België

Avanade, IT-consultancybedrijf en dochteronderneming van Accenture en Microsoft, koos voor Johann Corlemeijer als de nieuwe Country Manager van Avanade België.

Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

Door de aanhoudende droogte komt Aquafin nu met een oplossing. Het biedt aan onder andere landbouwers aan om gezuiverd afvalwater aan te kopen voor verschillende toepassingen.

EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

De drie projecten die EnergyVille indiende voor het Energietransitiefonds, dat valt onder de bevoegdheid van federaal minister Marie Christine Marghem, werden onlangs goedgekeurd.

Belgische teams scoren goed op Shell Eco-marathon

150 studententeams uit 24 landen streden dit weekend in Londen om nieuwe records te breken. Daarbij ging het om wie de langste afstand kon afleggen met de kleinste hoeveelheid energie.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners