Warme oproep aan technologiebedrijven - column

Columns & Blogs 13/03/2013 15:36:15

Benut méér overheidssteun voor uw toegepast onderzoek & prototyping.

Lees hieronder verder   
Verwant

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

Peter Demuynck wordt nieuwe spreekbuis van Agoria Vlaanderen

Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

VSK 2018

Jaarbeurs Utrecht

van 6/02/2018 tot 9/02/2018

Sick Vision Day

Ghelamco Arena - Gent

dinsdag 6 februari 2018

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(16/1) Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

(15/1) Beveiligingslek bedreigt miljoenen laptops

(12/1) EU steekt 1 miljard euro in ontwikkeling Europese supercomputers

(11/1) Belgische startup wil Blockchain kennisplatform worden

(10/1) Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

(9/1) Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Veel Belgische bedrijven laten nog kansen liggen om met de financiële steun van de overheid te innoveren. Ze maken ook te weinig gebruik van de hulp die partners en onderzoekscentra bieden bij het vernieuwen van producten, processen en systemen.

De meeste bedrijven staan nog vrij huiverig tegenover samenwerking op onderzoeksgebied. Industrieel basisonderzoek en prototypeontwikkeling samen met andere ondernemingen en/of onderzoekscentra, kan echter een belangrijk bijkomend concurrentievoordeel opleveren.

Zeker als dit in een internationale context gebeurt en men de beste partners op Europees vlak in een innovatieproject kan samenbrengen. De overheid subsidieert zulke initiatieven onder meer in het kader van Eureka.

Het Eureka-initiatief
Eureka is een netwerk dat internationale samenwerking bij toegepast onderzoek en ontwikkeling tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en onderzoekscentra tracht te bevorderen.

Dit innovatienetwerk heeft tot doel de competitiviteit, productiviteit en duurzaamheid van de Europese industrie te verhogen.

Door het over de landsgrenzen heen samenbrengen van de daartoe vereiste competenties wil Eureka de vernieuwing van producten en productieprocessen in zowel kmo’s als grote bedrijven stimuleren.

Het Eureka-initiatief kan een stimulans zijn om de innovatie-inspanningen van uw onderneming op een internationaal niveau te brengen. De overheid voorziet immers in aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor Eureka-projecten.

In Vlaanderen
Vlaamse deelnemers aan Eureka-projecten genieten bij het IWT (Vlaams Instituut voor de bevordering van het Wetenschappelijk-Technologisch onderzoek in de industrie) een steunpercentage dat 10% hoger ligt dan de percentages die gelden voor volledig Vlaamse O&O-projecten.

Het steunpercentage voor de aanvaarde kosten van een Vlaamse onderneming in Eureka loopt voor kleine ondernemingen op tot 70% voor het projectonderdeel met industrieel basisonderzoek en 45% voor de ontwikkeling van prototypes.

Voor middelgrote bedrijven wordt dit 60% voor het basisonderzoek en 35% voor prototype-ontwikkeling. Voor grote ondernemingen zijn deze steunpercentages respectievelijk 50% en 25%.

In Wallonië
In Wallonië subsidieert de DGTRE (Direction Générale des Technologies, de la Recherche et de l'Energie) het industrieel onderzoek van Waalse kleine ondernemingen voor 80% van de aanvaarde uitgaven en de experimentele ontwikkeling voor 60%.

Voor middelgrote ondernemingen gelden percentages van respectievelijk 70% en 50%. Voor grote ondernemingen worden beide percentages 40%.

De DGTRE stelt ook terugvorderbare voorschotten ter beschikking voor experimentele ontwikkeling die voor kleine ondernemingen 75% van de aanvaarde uitgaven kunnen bereiken, 65% voor middelgrote ondernemingen en 55% voor grote ondernemingen.

In Brussel
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verleent Innoviris (het vroegere IWOIB / IRSIB, het Instituut ter Bevordering van het Wetenschappelijk onderzoek en de Innovatie van Brussel) financiële steun voor industrieel of toegepast onderzoek die maximaal 80 procent van de aanvaarde uitgaven kan bedragen voor kleine ondernemingen, 75% voor middelgrote ondernemingen en 65% voor andere ondernemingen.

Voor experimentele ontwikkeling bedragen deze steunpercentages respectievelijk 60%, 50% en 40%.

De Eureka-formule
Eureka-projecten gaan uit van de deelnemende bedrijven zelf ('bottom-up'), hebben een internationaal karakter en zijn marktgericht. De onderzoeksonderwerpen worden dus niet opgelegd en er moeten minstens twee landen bij betrokken zijn.

Bovendien gaat het om toegepast onderzoek dat industrieel georiënteerd is. De procedure voor het toekennen van het Eureka-label is vrij eenvoudig en het invullen van het aanvraagformulier vergt slechts een beperkte inspanning. De aanvraagprocedure is volledig gratis.

Voor meer informatie over Eureka en het opsporen van buitenlandse partners: Hubert Van Belle, tel. 050 35 74 39, e-mail: hubert.vanbelle@skynet.be

Merk op dat kmo’s in verschillende gewesten nog een bijkomende toelage kunnen verkrijgen voor haalbaarheidsstudies, verkennend onderzoek, de voorbereiding van het Eureka-project en de uitbesteding bij universiteiten of onderzoekscentra. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VITO opent dochter-onderneming in Verenigde Arabische Emiraten

VITO heeft haar dochter-onderneming VITO (Arabia Science and Technology Consultancy LLC) in de Verenigde Arabische Emiraten geopend. Dit is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Overspanning met hoogspanningslijn voor Schelde in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven zijn de voorbereidende werken gestart voor de overspanning van de Schelde met een nieuwe hoogspanningslijn. Dit is onderdeel van het Brabo-project van Elia.

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

In het kader van de Agoria-campagne ‘Make it in Belgium’zaten 4 ‘verborgen parels’ van de automatisering rond de tafel. Ze hadden het over innovatie in de machinebouw en productiesystemen.

Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Schneider Electric installeert datacenter voor AZ Damiaan ziekenhuis

Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Partners