Warme oproep aan technologiebedrijven - column

Columns & Blogs 13/03/2013 15:36:15

Benut méér overheidssteun voor uw toegepast onderzoek & prototyping.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Veel Belgische bedrijven laten nog kansen liggen om met de financiële steun van de overheid te innoveren. Ze maken ook te weinig gebruik van de hulp die partners en onderzoekscentra bieden bij het vernieuwen van producten, processen en systemen.

De meeste bedrijven staan nog vrij huiverig tegenover samenwerking op onderzoeksgebied. Industrieel basisonderzoek en prototypeontwikkeling samen met andere ondernemingen en/of onderzoekscentra, kan echter een belangrijk bijkomend concurrentievoordeel opleveren.

Zeker als dit in een internationale context gebeurt en men de beste partners op Europees vlak in een innovatieproject kan samenbrengen. De overheid subsidieert zulke initiatieven onder meer in het kader van Eureka.

Het Eureka-initiatief
Eureka is een netwerk dat internationale samenwerking bij toegepast onderzoek en ontwikkeling tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en onderzoekscentra tracht te bevorderen.

Dit innovatienetwerk heeft tot doel de competitiviteit, productiviteit en duurzaamheid van de Europese industrie te verhogen.

Door het over de landsgrenzen heen samenbrengen van de daartoe vereiste competenties wil Eureka de vernieuwing van producten en productieprocessen in zowel kmo’s als grote bedrijven stimuleren.

Het Eureka-initiatief kan een stimulans zijn om de innovatie-inspanningen van uw onderneming op een internationaal niveau te brengen. De overheid voorziet immers in aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor Eureka-projecten.

In Vlaanderen
Vlaamse deelnemers aan Eureka-projecten genieten bij het IWT (Vlaams Instituut voor de bevordering van het Wetenschappelijk-Technologisch onderzoek in de industrie) een steunpercentage dat 10% hoger ligt dan de percentages die gelden voor volledig Vlaamse O&O-projecten.

Het steunpercentage voor de aanvaarde kosten van een Vlaamse onderneming in Eureka loopt voor kleine ondernemingen op tot 70% voor het projectonderdeel met industrieel basisonderzoek en 45% voor de ontwikkeling van prototypes.

Voor middelgrote bedrijven wordt dit 60% voor het basisonderzoek en 35% voor prototype-ontwikkeling. Voor grote ondernemingen zijn deze steunpercentages respectievelijk 50% en 25%.

In Wallonië
In Wallonië subsidieert de DGTRE (Direction Générale des Technologies, de la Recherche et de l'Energie) het industrieel onderzoek van Waalse kleine ondernemingen voor 80% van de aanvaarde uitgaven en de experimentele ontwikkeling voor 60%.

Voor middelgrote ondernemingen gelden percentages van respectievelijk 70% en 50%. Voor grote ondernemingen worden beide percentages 40%.

De DGTRE stelt ook terugvorderbare voorschotten ter beschikking voor experimentele ontwikkeling die voor kleine ondernemingen 75% van de aanvaarde uitgaven kunnen bereiken, 65% voor middelgrote ondernemingen en 55% voor grote ondernemingen.

In Brussel
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verleent Innoviris (het vroegere IWOIB / IRSIB, het Instituut ter Bevordering van het Wetenschappelijk onderzoek en de Innovatie van Brussel) financiële steun voor industrieel of toegepast onderzoek die maximaal 80 procent van de aanvaarde uitgaven kan bedragen voor kleine ondernemingen, 75% voor middelgrote ondernemingen en 65% voor andere ondernemingen.

Voor experimentele ontwikkeling bedragen deze steunpercentages respectievelijk 60%, 50% en 40%.

De Eureka-formule
Eureka-projecten gaan uit van de deelnemende bedrijven zelf ('bottom-up'), hebben een internationaal karakter en zijn marktgericht. De onderzoeksonderwerpen worden dus niet opgelegd en er moeten minstens twee landen bij betrokken zijn.

Bovendien gaat het om toegepast onderzoek dat industrieel georiënteerd is. De procedure voor het toekennen van het Eureka-label is vrij eenvoudig en het invullen van het aanvraagformulier vergt slechts een beperkte inspanning. De aanvraagprocedure is volledig gratis.

Voor meer informatie over Eureka en het opsporen van buitenlandse partners: Hubert Van Belle, tel. 050 35 74 39, e-mail: hubert.vanbelle@skynet.be

Merk op dat kmo’s in verschillende gewesten nog een bijkomende toelage kunnen verkrijgen voor haalbaarheidsstudies, verkennend onderzoek, de voorbereiding van het Eureka-project en de uitbesteding bij universiteiten of onderzoekscentra. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners