Warme oproep aan technologiebedrijven - column

Columns & Blogs 13/03/2013 15:36:15

Benut méér overheidssteun voor uw toegepast onderzoek & prototyping.

Lees hieronder verder   
Verwant

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

Peter Demuynck wordt nieuwe spreekbuis van Agoria Vlaanderen

Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Reduceren van doorlooptijden en omsteltijden

Cepa Antwerpen

van 17/04/2018 tot 8/05/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

INTERMAT

Parijs

van 23/04/2018 tot 28/04/2018

Lean in de zorgsector

Kortrijk

van 23/04/2018 tot 30/04/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/4) Nieuw systeem om elektrische auto’s snel op te laden via zonnepanelen

(18/4) Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

(16/4) TU/e-onderzoeker ontwikkelt robot voor schedelbasischirurgie

(16/4) Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?

(13/4) Van Hool investeert 42,5 miljoen euro in Amerikaanse productievestiging

(11/4) Drijvend windenergie-systeem ver uit de kust: haalbaar en concurrentieel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Veel Belgische bedrijven laten nog kansen liggen om met de financiële steun van de overheid te innoveren. Ze maken ook te weinig gebruik van de hulp die partners en onderzoekscentra bieden bij het vernieuwen van producten, processen en systemen.

De meeste bedrijven staan nog vrij huiverig tegenover samenwerking op onderzoeksgebied. Industrieel basisonderzoek en prototypeontwikkeling samen met andere ondernemingen en/of onderzoekscentra, kan echter een belangrijk bijkomend concurrentievoordeel opleveren.

Zeker als dit in een internationale context gebeurt en men de beste partners op Europees vlak in een innovatieproject kan samenbrengen. De overheid subsidieert zulke initiatieven onder meer in het kader van Eureka.

Het Eureka-initiatief
Eureka is een netwerk dat internationale samenwerking bij toegepast onderzoek en ontwikkeling tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en onderzoekscentra tracht te bevorderen.

Dit innovatienetwerk heeft tot doel de competitiviteit, productiviteit en duurzaamheid van de Europese industrie te verhogen.

Door het over de landsgrenzen heen samenbrengen van de daartoe vereiste competenties wil Eureka de vernieuwing van producten en productieprocessen in zowel kmo’s als grote bedrijven stimuleren.

Het Eureka-initiatief kan een stimulans zijn om de innovatie-inspanningen van uw onderneming op een internationaal niveau te brengen. De overheid voorziet immers in aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor Eureka-projecten.

In Vlaanderen
Vlaamse deelnemers aan Eureka-projecten genieten bij het IWT (Vlaams Instituut voor de bevordering van het Wetenschappelijk-Technologisch onderzoek in de industrie) een steunpercentage dat 10% hoger ligt dan de percentages die gelden voor volledig Vlaamse O&O-projecten.

Het steunpercentage voor de aanvaarde kosten van een Vlaamse onderneming in Eureka loopt voor kleine ondernemingen op tot 70% voor het projectonderdeel met industrieel basisonderzoek en 45% voor de ontwikkeling van prototypes.

Voor middelgrote bedrijven wordt dit 60% voor het basisonderzoek en 35% voor prototype-ontwikkeling. Voor grote ondernemingen zijn deze steunpercentages respectievelijk 50% en 25%.

In Wallonië
In Wallonië subsidieert de DGTRE (Direction Générale des Technologies, de la Recherche et de l'Energie) het industrieel onderzoek van Waalse kleine ondernemingen voor 80% van de aanvaarde uitgaven en de experimentele ontwikkeling voor 60%.

Voor middelgrote ondernemingen gelden percentages van respectievelijk 70% en 50%. Voor grote ondernemingen worden beide percentages 40%.

De DGTRE stelt ook terugvorderbare voorschotten ter beschikking voor experimentele ontwikkeling die voor kleine ondernemingen 75% van de aanvaarde uitgaven kunnen bereiken, 65% voor middelgrote ondernemingen en 55% voor grote ondernemingen.

In Brussel
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verleent Innoviris (het vroegere IWOIB / IRSIB, het Instituut ter Bevordering van het Wetenschappelijk onderzoek en de Innovatie van Brussel) financiële steun voor industrieel of toegepast onderzoek die maximaal 80 procent van de aanvaarde uitgaven kan bedragen voor kleine ondernemingen, 75% voor middelgrote ondernemingen en 65% voor andere ondernemingen.

Voor experimentele ontwikkeling bedragen deze steunpercentages respectievelijk 60%, 50% en 40%.

De Eureka-formule
Eureka-projecten gaan uit van de deelnemende bedrijven zelf ('bottom-up'), hebben een internationaal karakter en zijn marktgericht. De onderzoeksonderwerpen worden dus niet opgelegd en er moeten minstens twee landen bij betrokken zijn.

Bovendien gaat het om toegepast onderzoek dat industrieel georiënteerd is. De procedure voor het toekennen van het Eureka-label is vrij eenvoudig en het invullen van het aanvraagformulier vergt slechts een beperkte inspanning. De aanvraagprocedure is volledig gratis.

Voor meer informatie over Eureka en het opsporen van buitenlandse partners: Hubert Van Belle, tel. 050 35 74 39, e-mail: hubert.vanbelle@skynet.be

Merk op dat kmo’s in verschillende gewesten nog een bijkomende toelage kunnen verkrijgen voor haalbaarheidsstudies, verkennend onderzoek, de voorbereiding van het Eureka-project en de uitbesteding bij universiteiten of onderzoekscentra. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

Google beschreef op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) een prototype van zijn Augmented Reality Microscope (ARM).

Nederlands onderzoek naar 5G en netneutraliteit in EU

Onzekerheid over de impact van de regels voor netneutraliteit kan van invloed zijn op de investeringsplannen voor 5G en uiteindelijk op de daadwerkelijke inzet van 5G in Europa.

Conferenties belangrijk onderdeel van Sensor + Test 2018 - uitnodiging

Sensor + Test 2018 wordt van 26 tot 28 juni in Nürnberg worden gehouden en zal opnieuw een toonaangevende platform vormen op het gebied van sensoren, meettechniek en testtechnologie.

Nieuwe app om tijdverlies voor binnenvaartschepen te minimaliseren

De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het beste vaartempo tijdens het vaartraject en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België.

Congres over warmtenetten moet populariteit opkrikken

Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert op 24 april in Eeklo zijn vierde Vlaamse congres over warmtenetten ter ondersteuning van de uitrol hiervan in Vlaanderen.

Kleine stootdempers van ACE bestand tegen agressieve vloeistoffen - techniek

ACE Stoßdämpfer brengt een verbeterde versie van de kleine stootdempers uit zijn Protection-serie op de markt. Deze zijn nu optimaal bestand tegen agressieve substanties.

Fevia wil vacatures invullen met Food At Work Days

Fevia en sectorfonds Alimento lanceren de Food At Work Days. Dit is een reeks initiatieven en events om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie.

Noordzee middelpunt van nieuwe Vlaamse speerpuntcluster

Begin maart zette het VLAIO het licht al op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Een aantal innovatieve bedrijven zet hier zijn schouders onder.

Nieuwe roadshows bij Trace Software

Na het succes van de vorige editie heeft het Trace Software-team besloten om zijn roadshows opnieuw te organiseren. Tijdens deze roadshow worden demonstraties door onze experts gegevens en worden alle oplossingen getoond die door de technische teams ontwikkeld werden om zakelijke problemen te verhelpen. >>

Partners