• 13/03/2013

125 jaar oud geluid komt tot leven met 3D-printing (+video)

Ingenieurs van Lawrence Berkeley National Laboratory scannen en dupliceren platen van 125 jaar oud.

Trefwoorden: #3D-printen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- 3D-printen wint aan een snel tempo aan belang. Het maakt steeds meer onderdelen: voor de medische sector, de militaire sector, enzovoorts.

3D-printen maakt ook tal van bijzondere initiatieven mogelijk. Eén ervan bleek onlangs: het tot leven wekken van geluidsopnames van ruim een eeuw oud.

Bijna 125 jaar geleden hadden de uitvinders Graham Bell, Chichester Bell en Charles Tainter de handen in mekaar geslagen om een hi-fi audiosysteem te creëren: de grammofoon. Bij hun zoektocht experimenteerden ze met verschillende materialen in de hoop dat ze geschikt zouden blijken het geluid te registreren: glas, bijenwas, karton,...

Dat doende, maakten ze ongeveer 200 opnames die werden gezonden naar het onderwijs- en onderzoeksinstituut 'Smithsonian Institution'.

Onlangs kregen ingenieurs van Lawrence Berkeley National Laboratory de opnames in handen. Ze gebruikten een 3D-scanner genaamd IRENE om de oude platen te scannen, en er beelden van hoge resolutie mee te maken.

Uitgaande daarvan, gaven ze een 3D-printer de opdracht de platen te dupliceren. Deze legden ze dan op een platenspeler. Dat gaf onder meer 125 jaar geleden opgenomen muziek vrij, en de zingende stem van een van de uitvinders.


(KV)(afbeelding wikipedia)

Video 1:

Video 2: