Wolfraam in fusiereactor houdt minder tritium vast bij hogere temperatuur

Onderzoek & Wetenschap 13/03/2013 8:32:06

Vanwege efficiëntie en veiligheid mag er op elk moment maar 700g tritium in de hele kernfusiereactor aanwezig zijn, inclusief in de wand van de reactoruitlaat.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Door neutronenschade kan het wandmateriaal (wolfraam) van toekomstige fusiereactoren zoals ITER, de kostbare fusiebrandstof tritium opslorpen.

Promovenda Rianne 't Hoen van het Nederlandse FOM-instituut DIFFER, echter, ontdekte dat deze extra tritiumopname met 50 tot 80 procent afneemt bij hogere wandtemperaturen.

Het metaal wolfraam is het belangrijkste kandidaat-materiaal voor de uitlaat van ITER, de internationale fusiereactor in aanbouw in Zuid-Frankrijk. In het hart van die kernfusiereactor smelten de waterstofisotopen deuterium en tritium op hoge temperatuur samen tot helium en een neutron, waarbij veel energie vrijkomt. Het helium wordt afgevoerd via de uitlaat, de enige plaats waar het hete plasma direct in contact komt met de reactorwand.

Maar: de neutronen slaan gaten in het atoomrooster van wolfraam. De fusiebrandstoffen deuterium en tritium, beide zware isotopen van waterstof, zijn klein genoeg om zich in die gaten te nestelen. Vanwege efficiëntie en veiligheid mag er op elk moment maar 700g tritium in de hele reactor aanwezig zijn, inclusief in de reactorwand. Voor het succes van ITER is het dus belangrijk die wandopname zo laag mogelijk te houden.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat de wandtemperatuur van onbeschadigd wolfraam invloed heeft op de tritiumopname. 't Hoen toonde aan dat ook de dichtheid van tritium in beschadigd wolfraam omlaag gebracht wordt bij hogere temperaturen.

"Hoe hoger de wandtemperatuur, hoe meer de wolfraamatomen in het metaal bewegen, zodat schade aan het atoomrooster hersteld wordt", denkt 't Hoen. Daardoor wordt waterstof uit de gaten geduwd. "De waterstofisotopen zelf zijn ook mobieler bij een hogere temperatuur. Daardoor gaat er wel meer tritium de wand in en uit, maar daarvan blijven minder atomen vastzitten in een gat." << (KV)

Figuur Divertor - ITER.org | ITER-reactor - Eric Verdult / Kennis in Beeld: ITER divertor: de uitlaat onderin het reactorvat van ITER komt direct in contact met het hete plasma in de fusiereactor.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Betere beeldschermkwaliteit met milieuvriendelijke kwantumdots

UGent spin-off QustomDot is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.

Motoren Francoys heeft Pump Fleet Services overgenomen

Zowel Motoren Francoys uit Melle als Pump Fleet Services uit Geraardsbergen zijn gespecialiseerd in elektrische aandrijvingen en pompen. ‘The Rotating Company’ wordt de naam van de holding.

Techni-Mat legt focus op infra & ruwbouw

De eerste editie van Techni-Mat wordt op 25 en 26 maart in Kortrijk Xpo georganiseerd en belooft een kennisevenement voor professionals uit de branches infra en ruwbouw te worden.

Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Wim Sarens: “Een lift van 40.000 ton is perfect mogelijk” - topingenieur

“Ik heb nooit gewerkt als échte ingenieur maar mijn karakter en persoon zijn daarin wel gekneed. Die basis blijft heel relevant”, zegt Wim Sarens (40), CEO bij het gelijknamige kraanbedrijf.

Gimv verwerft meerderheidsbelang in Duitse Köberl Group

Samen met de 2 bedrijfsleiders, die een minderheidsbelang behouden, zal Gimv de specialist in facility management en bouwtechnische installatiediensten, ondersteunen in hun duurzame groei.

Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

De micro-water­kracht­centrale kan stroom opwekken uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter. Een oplossing voor afgelegen gebieden met nauwelijks energie.

Reeds 150 exposanten bevestigden deelname aan StocExpo 2020

StocExpo 2020, van 10-12 maart in Ahoy Rotterdam, biedt een platform aan exposanten om hun nieuwste innovaties en ontwikkelingen te presenteren aan hun collega-professionals en besluitnemers

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners