• 21/02/2013
  • |     BB

Actiedag vakbonden: welke technologiebedrijven lijden productieverlies?

‹Actiedag heeft beperkte impact, maar enkele grote technologiebedrijven zijn zwaar getroffen›. Dat blijkt volgens technologiefederatie Agoria uit een eerste rondvraag bij zijn leden.

Trefwoorden: #actiedag, #agoria, #vakbond

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Paul Soete )

ENGINEERINGNET.BE -- 'In de meeste technologiebedrijven wordt vandaag gewoon gewerkt. De impact van de nationale actiedag blijft dus al bij al beperkt. Maar in de regio rond Luik, Henegouwen, Brugge en Vlaams-Brabant zijn er wel bedrijven die veel hinder ervaren'. Dat meldt Agoria die zich baseert op een eerste rondvraag bij de bedrijven die lid zijn van de technologiefederatie.

In Luik is er een algemene staking bij de bedrijven Techspace Aero en FN Herstal met stakingspiketten. Ook de bedrijven Mécamold, Ensival Moret en Tailored Blanks lijden gedeeltelijk of volledig productieverlies.

In de Brugse regio valt de productie bij CNH en Bombardier zwaar terug. In de Henegouwse regio zijn Jemappes Steel Center, Sonaca en de Nexansfabriek in Dour gesloten. Bij de belangrijkste werkgever in die regio, Caterpillar, waar in heel wat afdelingen tijdelijke werkloosheid geldt, is de impact naar verluidt 'moeilijk in te schatten'.

In de provincie Vlaams-Brabant lijden Bosch Tienen en Asco een volledig of gedeeltelijk productieverlies. En ook bij Audi in Brussel wordt rekening gehouden met productieverlies.

Het standpunt van de federatie die de technologiebedrijven groepeert, is uiteraard hard. Paul Soete, CEO: "Manifesteren en staken zijn in theorie twee aparte zaken, maar in een aantal productiebedrijven komt het ontbreken van een minderheid van de arbeiders wel neer op het volledig stilvallen van het bedrijf. Dat komt dus op hetzelfde neer als een staking.”