Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Onderzoek & Wetenschap 20/02/2013 15:45:21

Reiniging met plasmatechniek blijkt efficiënte en goedkope manier om geurtjes te verwijderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veiligere offshore staalconstructies door nieuwe innovatieve methode

Europees onderzoek helpt overstromingen voorkomen (+video)

Nederlandse optische en mechanische systemen als Star Separators

Spijsvertering gesimuleerd met TIM (+video)

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – Steeds meer Nederlandse ondernemingen krijgen klachten van omwonenden vanwege overlast door ongewenste geuren.

André Tennekes van een firma uit Sneek vermoedde dat reiniging met plasmatechniek een efficiënte en goedkope manier zou zijn om die geurtjes te verwijderen. Hij klopte aan bij TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) om de techniek onder de knie te krijgen.

Tennekes ging op zoek naar alternatieven en vond die in het gebruik van plasma, een fase waarin deeltjes van een gasvormige stof door het toevoegen van energie in meer of mindere mate zijn geïoniseerd. André Schilt, TNO: “De ionen en radicalen in het plasma zorgen voor net voldoende oxidatie of opbreken van de geurmoleculen om de onaangename geur te laten verdwijnen."

Het was niet eenvoudig om een plasma te produceren in een zeer vochtige en vervuilde luchtstroom, zoals die van een varkenshouderij. Toevoegen van plasma van buitenaf zou inefficiënt zijn vanwege de beperkte levensduur van de plasmaradicalen. Schilt: “Daarom hebben we samen met André Tennekes gewerkt aan een robuust systeem, dat direct contact tussen plasma en geurstroom mogelijk maakt en ongevoelig is voor stof en vocht.”

Tennekes voegt toe: “We hebben nu een proces dat schoon en goedkoop is en geschikt voor toepassing op grote schaal. Het is ook eenvoudig te bedienen. Een druk op de knop en je kunt tot negentig procent van de ongewenste geuren verwijderen. Een prototype heeft met succes gedraaid bij een proefboerderij en de eerste order -van een producent van veevoeder- is binnen.”

Er zijn ook mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld het onschadelijk maken van ziekmakers als bacteriën in luchtbehandelingssystemen in ziekenhuizen.

Schilt: “Bedrijven die belangstelling hebben voor deze of andere toepassingen, nodig ik uit om contact op te nemen.” << (KV) (foto wikipedia: een veevoederbedrijf)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Netwerkevent Smart Hub Connects

Kom op donderdag 12 maart 2020 in het Provinciehuis in Leuven inspiratie tanken op hét netwerkevent waar visionaire durvers en innovatieve doeners met elkaar verbinden en kennis uitwisselen.

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Deze mastercourse zal op 03/04/2020 een overzicht van data science geven en van de opportuniteiten, die deze wetenschap biedt voor innovatie vanuit een industrieel oogpunt.

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners