Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

Economie 19/02/2013 15:44:38

Onlangs werd in het Europees Parlement de ‹Europese Schaliegas Argumentenkaart› van het Nederlandse TNO gelanceerd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veiligere offshore staalconstructies door nieuwe innovatieve methode

Europees onderzoek helpt overstromingen voorkomen (+video)

Nederlandse optische en mechanische systemen als Star Separators

Spijsvertering gesimuleerd met TIM (+video)

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De Argumentenkaart bevat de voor- en tegenargumenten van schaliegasproductie in de EU-lidstaten.

De kaart vormt daarmee een basis voor een open discussie en helpt de gebruiker een gebalanceerde afweging te maken.

De Europese Schaliegas Argumentenkaart is een gezamenlijke productie van TNO met de Argumentenfabriek, internationale stakeholders uit de publieke en private sector, overheid, NGO’s en kennisinstellingen.

"Op dit moment is in verschillende EU-lidstaten het publieke debat gaande op dit onderwerp en is een onafhankelijk overzicht van de argumenten belangrijk om partijen te helpen overeenstemming te bereiken" volgens Lambert van Nistelrooij, lid van het Europees Parlement namens het Nederlandse CDA.

"De Europese Schaliegas Argumentenkaart leent zich hier uitstekend voor, omdat deze is ontwikkeld door onafhankelijke innovatieorganisatie TNO samen met de Argumentenfabriek en in volledige gezamenlijkheid met internationale stakeholders uit de publieke en private sector, overheid, NGO’s en kennisinstellingen."

René Peters, directeur gastechnologie bij TNO, benadrukt dat eerst de risico’s van schaliegaswinning onderzocht moeten worden. Daarbij is onderzoek naar alternatieve winningsmethoden wenselijk, zowel om de kosten te verlagen als om de risico’s te verkleinen.

"Er is discussie over de voor- en nadelen van schaliegas. Dat is goed. TNO vindt dat er niet ongefundeerd moet worden besloten om wel of niet tot schaliegaswinning over te gaan. Daarom heeft TNO het initiatief genomen om de onafhankelijke Argumentenfabriek het proces te laten begeleiden om met diverse internationale stakeholders uit de publieke en private sector zoals overheid, NGO’s en kennisinstellingen te inventariseren welke voor- en nadelen er aan te geven zijn."

"Daarbij hebben we geconstateerd dat we een heleboel niet weten. Als blijkt dat bepaalde aspecten niet of onvoldoende op de argumentenkaart zijn aangegeven, dan wordt de argumentenkaart daarop aangepast. Ons doel is om alle argumenten onbevooroordeeld op een rij te hebben. Zonder daarbij aan te geven hoe belangrijk of zwaarwegend een argument is".

Andreas Hübner (GFZ Potsdam – Duits Onderzoekscentrum voor Geowetenschappen): “De versie van de argumentenkaart voor de Europese lidstaten is uiterst nuttig voor een evenwichtige en transparante discussie. Het is een ideale aanvulling op ons op wetenschap gebaseerde communicatie- en netwerkproject Shale Gas Informatie Platform SHIP. De kaart vergemakkelijkt een goed gefundeerde besluitvorming op lokaal, nationaal en Europees niveau.”

Schaliegas is aardgas dat 'opgesloten' zit in kleisteenlagen in de ondergrond. Deze lagen worden ook wel ‘schalies’ genoemd. In een aantal landen van de EU zit schaliegas in de grond wat de mogelijkheid biedt om dit te winnen en te gebruiken als brandstof.

Over de winning van schaliegas is veel discussie en is in enkele landen het verboden (bv. Frankrijk). De discussie speelt niet alleen op nationaal niveau, maar is belangrijk voor de hele EU. << (GL) (figuur: TNO)

klik hieronder op de argumentenkaart voor een grotere versie:


Lees ook:
Shell plant (mogelijk) proefboringen naar Belgisch schaliegas
Belgische bedrijven hebben al technologie voor schaliegaswinning in huis

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners