• 19/02/2013
  • |     BB

Vormelek: 15% meer leerlingen in elektrotechnische opleidingen tegen 2015

Vormelek, het Belgische opleidingscentrum voor elektriciens, is behoorlijk ambitieus: het wil tegen 2015 naar 15% méér leerlingen in zijn elektrotechnische opleidingsprogramma's.

Trefwoorden: #electricien, #elektroclub, #hilde de wandeler, #PSC 149.01, #stroomopwaarts, #vormelek, #wattsup

Lees verder

opleidingen

( Foto: Vormelek )

ENGINEERINGNET.BE -- Vormelek lanceerde onlangs niet minder dan drie gloednieuwe websites. Dat is meteen het startschot van een heus charme-offensief, dat over pakweg twee jaar moet leiden tot 15% meer leerlingen.

De sites zijn bedoeld om enerzijds kinderen en jongeren, maar ook om hun ouders en de leerkrachten te sensibiliseren dat er méér instroom min het technische onderwijs en méér opleiding nodig is. "De arbeidsmarkt schreeuwt immers om elektriciens, zelfs nu, ondanks de crisis", stelt het instituut in een mededeling.

“Het is in deze context essentieel dat de perceptie van het technisch onderwijs en het toekomstperspectief dat dit biedt een serieuze duw in de rug krijgen”, stelt directrice Hilde De Wandeler. “In veel gezinnen en bij sommige leerkrachten leeft het hardnekkige en foute idee dat technische richtingen een laatste redmiddel zijn voor zij die in het ASO niet slagen."

"Bovendien hebben velen een achterhaald en stereotiep beeld van wat je met een opleiding elektriciteit kan doen. Terwijl er een waaier aan boeiende beroepsuitwegen is. We willen dit imago doorbreken en studenten vanuit een positieve motivatie voor elektrotechniek zien kiezen."

De weg is voor een stuk(je) al geëffend. De vzw kondigde eind vorig jaar nog aan dat er 50% meer inschrijvingen waren in elektrotechnische opleidingen voor werkzoekenden.

“We zijn heel tevreden dat de dalende trend van de voorbije jaren in Vlaanderen eindelijk eens doorbroken is”, vult De Wandeler aan. “Ook in de grootste doelgroep, het voltijds secundair onderwijs, was er een kentering. We willen dit momentum aangrijpen. Eigenlijk zijn alle omstandigheden er naar om van 2013 het jaar van de elektricien te maken.”


ACHTERGROND
Vormelek is het opleidingscentrum voor alle werkgevers en werknemers in de sector PSC 149.01 (elektriciens: installatie & distributie. De Vormelek-opleidingen gratis aangeboden aan bedrijven die arbeiders uit de sector PSC 149.01 tewerkstellen.

LINKS:
De drie nieuwe websites: www.elektroclub.be, www.wattsup.be en www.stroomopwaarts.be.