Vormelek: 15% meer leerlingen in elektrotechnische opleidingen tegen 2015

Studeren 19/02/2013 8:41:41

Vormelek, het Belgische opleidingscentrum voor elektriciens, is behoorlijk ambitieus: het wil tegen 2015 naar 15% méér leerlingen in zijn elektrotechnische opleidingsprogramma's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vormelek: 15% meer leerlingen in elektrotechnische opleidingen tegen 2015

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 4 februari 2020

Prototyping

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Vormelek lanceerde onlangs niet minder dan drie gloednieuwe websites. Dat is meteen het startschot van een heus charme-offensief, dat over pakweg twee jaar moet leiden tot 15% meer leerlingen.

De sites zijn bedoeld om enerzijds kinderen en jongeren, maar ook om hun ouders en de leerkrachten te sensibiliseren dat er méér instroom min het technische onderwijs en méér opleiding nodig is. "De arbeidsmarkt schreeuwt immers om elektriciens, zelfs nu, ondanks de crisis", stelt het instituut in een mededeling.

“Het is in deze context essentieel dat de perceptie van het technisch onderwijs en het toekomstperspectief dat dit biedt een serieuze duw in de rug krijgen”, stelt directrice Hilde De Wandeler. “In veel gezinnen en bij sommige leerkrachten leeft het hardnekkige en foute idee dat technische richtingen een laatste redmiddel zijn voor zij die in het ASO niet slagen."

"Bovendien hebben velen een achterhaald en stereotiep beeld van wat je met een opleiding elektriciteit kan doen. Terwijl er een waaier aan boeiende beroepsuitwegen is. We willen dit imago doorbreken en studenten vanuit een positieve motivatie voor elektrotechniek zien kiezen."

De weg is voor een stuk(je) al geëffend. De vzw kondigde eind vorig jaar nog aan dat er 50% meer inschrijvingen waren in elektrotechnische opleidingen voor werkzoekenden.

“We zijn heel tevreden dat de dalende trend van de voorbije jaren in Vlaanderen eindelijk eens doorbroken is”, vult De Wandeler aan. “Ook in de grootste doelgroep, het voltijds secundair onderwijs, was er een kentering. We willen dit momentum aangrijpen. Eigenlijk zijn alle omstandigheden er naar om van 2013 het jaar van de elektricien te maken.” << (BB) (foto: Vormelek)

ACHTERGROND
Vormelek is het opleidingscentrum voor alle werkgevers en werknemers in de sector PSC 149.01 (elektriciens: installatie & distributie. De Vormelek-opleidingen gratis aangeboden aan bedrijven die arbeiders uit de sector PSC 149.01 tewerkstellen.

LINKS:
De drie nieuwe websites: www.elektroclub.be, www.wattsup.be en www.stroomopwaarts.be. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

De opgeschaalde perovskiet-zonnemodules, ontwikkeld door Solliance-partners TNO, imec en de TU/e hebben drie kritische stabiliteitstests doorstaan. Een mijlpaal voor deze technologie.

IP65-voedingsmodule breidt decentrale servo-aandrijvingssysteem uit

Het decentrale aandrijvingssysteem AMP8000 biedt optimale ondersteuning voor implementatie van modulaire machineconcepten. Het is mogelijk om het hele systeem direct naar de machine te verpl

Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen

UAntwerpen onderzocht de potentiële aanwezigheid van gevaarlijke organische chemicaliën in insecten. Hieruit blijkt dat de chemische besmetting van insecten over het algemeen laag is.

Yves Bonte wordt CEO van DOMO Chemicals

De raad van bestuur van DOMO Chemicals heeft Yves Bonte benoemd als opvolger van de huidige CEO Alex Segers vanaf februari 2020. Deze laatste stond sinds 1994 aan de leiding van het bedrijf.

Nieuwe 300 mm waferfabriek van Bosch ligt op schema - artikel

Bosch bouwt in Duitse Dresden een nieuwe fabriek voor de productie van 300 mm siliciumwafers. Dit RB300 Wafer Lab wordt zijn grootste investering ooit: één miljard euro.

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

L. TAS & Co officieel Belgisch verdeler SPX Cooling Technologies

SPX Cooling Technologies, marktleider in het ontwerp en de fabricage van koeltorens en andere gespecialiseerde warmtewisselaars, heeft L. TAS & Co aangesteld als Belgisch verdeler. Deze laatste zal zich bezighouden met engineering en verkoop van nieuwe koeltorens en componenten voor industriële en HVAC-markttoepassingen. >>

Partners