Stoombakken leidt tot minder acrylamide

Onderzoek & Wetenschap 19/02/2013 8:28:39

Zowel de donkerte van koekjes als het gehalte aan, mogelijks schadelijk voor de gezondheid, acrylamide, nemen toe met de temperatuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stoombakken leidt tot minder acrylamide

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Acrylamide is een stof die van nature ontstaat in voedingsmiddelen die worden bereid bij hoge temperaturen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bakken, roosteren en frituren.

Er bestaat een sterk vermoeden dat dit acrylamide schadelijk is voor de gezondheid. Daarom adviseren deskundigen uit de hele wereld te trachten het gehalte aan deze stof in voedingsmiddelen te beperken.

Enkele Turkse onderzoekers wilden er het fijne van weten, en bakten koekjes in zowel conventionele als in stoom-geassisteerde hybride ovens, en dat bij 165, 180 en 195°C, bij verschillende duurtijden.

Ze stelden vast dat zowel de donkerte van de koekjes als het acrylamidegehalte toenamen met de temperatuur. En hoe donkerder bruin ze waren, hoe meer acrylamide ze bevatten.

Tenslotte merkten ze dat stoombakken leidde minder donkere koekjes, en dat het acryalmidegehalte ervan, vooral na bakken bij 165°C, lager was. << (KV) (BTA Harita, Turkije) (foto wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Genomineerden Foreign Investment of the Year Trophy 2020 gekend

Flanders Investment & Trade (FIT) nomineerde Barry Callebaut, DAF Trucks, Heyaru Engineering, Hologic en International Car Operators (ICO) voor de Foreign Investment of the Year Trophy 2020.

Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen

De Nederlandse TU Delft heeft open source software ontwikkeld, die gesprekken tussen cellen kan voorspellen en visualiseren aan de hand van de betrokken moleculen.

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

De mastercourse 'Data Innovation beyond the Hype' - The industrial relevance of advanced AI/ML methods gaat dieper in op diverse state-of-the-arttechnieken van machine learning.

Transistoren van germanium voor betrouwbare quantumberekeningen

Onderzoekers van QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO, ontwikkelen transistoren op basis van germanium die berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.

Bedrijfsleiders schatten kosten van cyberattacks veel te laag in

Internationale cyberverzekeraar Hiscox lanceert in België een app die de potentiële kosten van een cyberaanval berekent en welke aanvallen de grootste bedreigingen vormen voor een bedrijf.

Haven Oostende ontwikkelde zich in 2019 verder in niche markten

Het aantal invaarten voor onderhoud aan windturbines op de Noordzee steeg aanzienlijk, wat inmiddels werk verschaft aan ruim 600 mensen. In 2020 neemt dit nog verder toe.

Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld, die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen waarbij geen resistentie optreedt.

Sweco integreert Talboom in aanbod

Als uitbreiding van hun expertise heeft Sweco Belgium de medewerkers en farma- en infrastructuurprojecten van Studiebureau Talboom en Talboom PharmaChem in zijn aanbod geïntegreerd.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners