Stoombakken leidt tot minder acrylamide

Onderzoek & Wetenschap 19/02/2013 8:28:39

Zowel de donkerte van koekjes als het gehalte aan, mogelijks schadelijk voor de gezondheid, acrylamide, nemen toe met de temperatuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stoombakken leidt tot minder acrylamide

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

NBN - Brussel

van 9/12/2019 tot 13/12/2019

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Keuze van de redactie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

(26/11) Airbus test tandem-vliegen voor lagere emissie

(25/11) Onderzoek naar economische haalbaarheid duurzame waterstof

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Acrylamide is een stof die van nature ontstaat in voedingsmiddelen die worden bereid bij hoge temperaturen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bakken, roosteren en frituren.

Er bestaat een sterk vermoeden dat dit acrylamide schadelijk is voor de gezondheid. Daarom adviseren deskundigen uit de hele wereld te trachten het gehalte aan deze stof in voedingsmiddelen te beperken.

Enkele Turkse onderzoekers wilden er het fijne van weten, en bakten koekjes in zowel conventionele als in stoom-geassisteerde hybride ovens, en dat bij 165, 180 en 195°C, bij verschillende duurtijden.

Ze stelden vast dat zowel de donkerte van de koekjes als het acrylamidegehalte toenamen met de temperatuur. En hoe donkerder bruin ze waren, hoe meer acrylamide ze bevatten.

Tenslotte merkten ze dat stoombakken leidde minder donkere koekjes, en dat het acryalmidegehalte ervan, vooral na bakken bij 165°C, lager was. << (KV) (BTA Harita, Turkije) (foto wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Nu al meer faillissementen in België dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in eerste elf maanden van 2019 al 10.676 faillissementen uitgesproken werden of bijna 18,9% meer dan vorig jaar.

Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen de Universiteit Twente aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips, een soort kunstorgaantje waar ook bloed doorheen stroomt.

Europa stelt aanbeveling voor energie-intensieve industrieën voor

Een groep experts stelde aanbevelingen op hoe energie-intensieve sectoren in de EU zijn te transformeren, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

Antwerpse haven wil goederenvervoer per spoor verdubbelen

Haven van Antwerpen, Railport en Infrabel hebben een belangrijk samen­werkings­akkoord gesloten met als doel een gemeen­schappelijke toekomst­visie uit te werken rond goederen­vervoer per spoor.

Eerste resultaten ‘Smart Education @ Schools’ voorgesteld

Vandaag werden de eerste resultaten getoond van ‘Smart Education @ Schools’. Dit programma brengt onderzoekers, scholen en bedrijven samen om slimme educatieve toepassingen te ontwikkelen.

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

De mastercourse 'Data Innovation beyond the Hype', een organisatie van het Sirris Data and AI Competence Lab, biedt pragmatische en branchegerichte sessies over datagedreven innovatie.

RS Components introduceert voedingen van TDK-Lambda

RS Components, multichannelleverancier van industriële en elektronische producten en oplossingen, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een nieuwe serie geïntegreerde AC-DC-schakelstroomvoorzieningen (SMPS) van TDK-Lambda, een fabrikant van zeer betrouwbare voedingen voor industriële apparatuur wereldwijd. >>

Partners