• 15/02/2013

Tokamaks voor gevorderden

Kernfusiereactormateriaal lijkt zichzelf tegen een deel van korte, intense plasmauitbarstingen te beschermen door vorming van een ‹buffer›.

Trefwoorden: #iter, #kernfusie, #tokamak

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Jakub Zieliński heeft uitstekend nieuws voor toekomstige fusiereactoren zoals ITER.

Het betreft de korte, intense uitbarstingen aan de plasmarand (ELMs: Edge Localized Modes), waarbij het gaat over gigawatts vermogen per vierkante meter.

Het onderzoek kadert in de ontwikkeling van de tokamak (kernfusiereactor) ITER, die is ontworpen om de technische haalbaarheid van fusie als duurzame energiebron aan te tonen; ITER moet als eerste fusie-experiment ter wereld meer vermogen opwekken dan de reactor zelf verbruikt.

Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Jakub Zieliński een gepulste plasmabron voor de experimentele plasma-opstelling Pilot-PSI, die het geleverde vermogen net zoals in een echte ELMs kan laten pieken.

Met de nieuwe gepulste plasmabron hebben Zieliński en zijn collega's het beoogde ITER-wandmateriaal wolfraam blootgesteld aan ELM-ontladingen. Ze vonden een compleet onverwacht en positief effect: tijdens de hoge vermogenspuls kan de temperatuur van het wandmateriaal beginnen te dalen terwijl het vermogen in de puls nog steeds stijgt.

Het materiaal lijkt zichzelf dus tegen een deel van de ELM te beschermen door een buffer van beschermend materiaal voor het oppervlak te vormen.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe de zelfafscherming in detail werkt en of dit invloed heeft op het ontwerp van de wandmaterialen voor ITER.


(KV) (foto Wikipedia: JET, voorloper van ITER)