• 07/02/2013
  • |     BB

Hof van Beroep fluit CREG over Belgische injectietarieven terug

Hof vernietigt beslissing van energiewaakhond CREG over injectietarieven die energieproducenten in België aan Elia moeten betalen. 'Onwettig, te duur en discriminerend', luidt het verdict.

Trefwoorden: #electrabel, #elia, #hof van beroep, #injectietarieven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Brussels Hof van Beroep heeft een belangrijk arrest geveld inzake de injectietarieven die, in het kader van de transmissienettarieven van Elia voor de periode 2012-2015, door de elektriciteitsproducenten moeten worden betaald.

Electrabel en andere energieproducenten hadden begin 2012 bij de rechtbank een verzoek ingediend tot nietigverklaring van de beslissing die energiewaakhond CREG op 22 december 2011 bekend had gemaakt. In de beslissing had CREG de door Elia voorgestelde tarieven voor het gebruik van het net goedgekeurd.

De energieproducenten, waaronder Electrabel, waren hier niet mee akkoord, en maakten de zaak aanhangig bij het Brussels Hof van Beroep. De energieproducenten halen nu hun gelijk: in haar arrest van 6 februari 2013, vernietigt het Hof de beslissing van de CREG 'in haar totaliteit'.

Electrabel in een mededeling: 'Wij stellen vast dat het Hof in haar besluitvorming het merendeel van de door de producenten opgeworpen argumenten heeft gevolgd. Het Hof van Beroep stelt dat de injectietarieven voor het gebruik van het net, voor de ondersteunende diensten en de 'volume fee' voor de volumes die geïnjecteerd worden op het net, onwettig zijn.'

'Het Hof van Beroep benadrukt dat de injectietarieven geen wettelijke basis hebben, dat ze discriminerend zijn, dat ze de werkelijke kosten niet weerspiegelen en dat ze het maximumtarief voor injectie, zoals toegelaten door het Europees recht, overschrijden'.

'In een sector waar de concurrentie meer en meer speelt', stelt Electrabel, hebben Elia's injectietarieven de competitiviteit van de Belgische installaties sterk heeft verminderd ten opzichte van onze buurlanden. Die werden niet getroffen door dergelijke bijkomende lasten. Zodoende werd import van elektriciteit bevoordeeld tegenover de lokale productie ervan'.