• 29/01/2013

Miljard euro van EU voor onderzoek menselijk brein

De Europese Commissie schuift twee ‘vlaggenschip’- onderzoeksprojecten -’Graphene’ en ‘Human Brain’- het komende decennium telkens één miljard euro toe.

Trefwoorden: #europese commissie, #Graphene, #Human Brain, #onderzoeksprojecten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Scriptie vzw )

ENGINEERINGNET - Gewoonlijk krijgen EU onderzoeksprojecten slechts middelen voor 2 tot 4 jaar toegewezen. Dit zijn dan ook ‘vlaggenschip’-projecten die verder moeten gaan.

Aan beide projecten zullen zowat 200 onderzoeksinstellingen uit minstens 15 EU-lidstaten een kluif hebben. Het geld moet komen van Europa’s raamprogramma’s voor onderzoek. Vooral dan van het Horizon 2020 programma (2014-2020) dat op dit ogenblik in het Europese Parlement en de Raad onderhandeld wordt.

Het ‘Graphene’-project zoekt de bijzondere eigenschappen te benutten van ‘grafeen’. Dit koolstofgebaseerde nanomateriaal geleidt elektriciteit beter dan koper, is meer dan 100 keer sterker dan staal en heeft ook unieke optische eigenschappen.

Velen vermoeden dat grafeen hét materiaal van de eeuw wordt en de wereld zal veranderen, net zoals kunststoffen dat vorige eeuw ook deden. Prof. Jari Kinaret, van de Zweedse Chalmers University, leidt het Graphene-project.

Het ‘Human Brain’-project moet ‘s werelds grootste proefcenter van de menselijke hersenen worden.

Dat moet het meest gedetailleerde model van het menselijke brein ontwikkelen, bestuderen hoe dat brein werkt en uiteindelijk ook uitpakken met gepersonaliseerde behandelingen van neurologische en aanverwante ziekten. Prof. Henry Markram, van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne, leidt het project.


(LDS)