'Soft skills’ belangrijkst voor burgerlijk ingenieur van de toekomst

Human Resource & Werk 21/01/2013 11:00:45

Het Nederlandse HR-bureau Jelmer komt na een onderzoek tot de vaststelling dat 'soft skills' voor de burgerlijke ingenieur vandaag (iets) belangrijker zijn dan 'constructief ontwerpen'.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Jelmer, gespecialiseerd in het detacheren van civiele (voor de Belgen: burgerlijke) ingenieurs in Nederland, heeft de resultaten van zijn marktonderzoek ‘De arbeidsmarkt in de civiele techniek’ bekendgemaakt.

De conclusies zijn uiteraard vooral van toepassing op de Nederlandse markt, maar uiteraard kunnen ook burgerlijk ingenieurs in België er de nodige lessen uit trekken.

Zo bleek uit het vorige Jelmer-onderzoek in 2010 dat ‘constructief ontwerpen' als belangrijkste competentie ervaren werd. In 2012 is dat van de eerste plaats verdrongen door 'soft skills' of projectmanagement- en communicatievaardigheden, zoals ketenintegratie, Systems Engineering en BIM.

Daarnaast blijkt uit de monitor dat de vergrijzing in de sector verder toeneemt, dat de instroom van jonge ingenieurs te laag is en dat opleidingen hun studenten nog beter klaar kunnen stomen voor de toekomst.

Dat de sector met vergrijzing te kampen heeft, is al lang geweten, maar de situatie is de afgelopen twee jaren nog verslechterd, aldus het onderzoeksrapport. Momenteel zijn er ruim twee keer zoveel senior (>10 jaar werkervaring) als junior (< 5 jaar werkervaring) civiel ingenieurs in dienst bij de organisaties van de respondenten.

Met name bij overheden zijn relatief weinig jonge civiel ingenieurs aan de slag. Jelmer in zijn rapport: 'Het is onzeker of dit in de toekomst resulteert in krapte op de arbeidsmarkt, maar wel is duidelijk dat met het vertrek van 60-plussers veel kennis verloren gaat'.

Doordat er naar verhouding weinig junior civiel ingenieurs werkzaam zijn, is de vraag naar goed opgeleide jongeren in het vakgebied nog steeds groot.

Starters doen er wel iets langer over dan in 2010 om een passende baan te vinden, maar nog steeds kan ruim 60% binnen vier maanden binnen het vakgebied aan de slag en heeft 93% binnen een jaar een werkplek gevonden. << (BB) (foto: Jelmer)

ACHTERGROND
Jelmer voert het arbeidsmarktonderzoek uit om te monitoren wat zijn trainees kunnen doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en om de discussie over de instroom van jonge ingenieurs in de sector aan te jagen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 125 professionals uit de civiele sector. De respondenten zijn werkzaam bij brancheverenigingen, adviesbureaus, ingenieursbureaus, bouw- en aannemersbedrijven, overheidsinstellingen en technische opleidingsinstanties. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners