Prof. L. Pintelon: «De commerciële opleidingsrollercoaster» - column

Columns & Blogs 15/01/2013 10:59:58

Zomer. Rustiger op het werk. Ideale gelegenheid om achterstallig leesvoer door te nemen en af en toe eens te surfen.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Risico-analyse, niet zonder risico - column

Prof. L. Pintelon: «De commerciële opleidingsrollercoaster» - column

Nieuw project streeft naar meer automatisatie in voedingsindustrie

Eredoctoraat biomedische signaalbewerking voor professor KULeuven

Nieuwe methode om poreuze materialen te ontwikkelen

België zet stap richting materialen voor vernietiging van stikstofoxiden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

Eén van de dingen waar ik in geïnteresseerd ben is bv. welke opleidingen er (inter)nationaal gegeven worden voor maintenance managers. Wat dit jaar opvalt zijn de management tools.

Heel wat seminaries en short courses claimen je op de hoogte te brengen van de nieuwste tools. Meer nog, met deze tools is een efficiënt, effectief en productief onderhoud verzekerd.

De vlag 'tools' blijkt vele ladingen te dekken. Sommigen praten over IT en CMMS als tool, anderen hebben het over predictief/prognostiek onderhoud en weer anderen promoten TPM (total productive maintenance) en RCM.

Ook SCM (supply chain management) en change management worden als tools geciteerd. Natuurlijk klopt dat, tools ('tool' is '(hulp)middel' volgens Van Dale) zijn dat inderdaad, alhoewel ik tool eerder iets restrictiever zie. Zoals 5S, FMEA, OEE e.d. Ook aan dergelijke opleiding is een ruim aanbod.

Dit aanbod is een luxe, maar ook een probleem. Hoe kies je iets interessants dat je direct kunt toepassen in je job? Volg je best een opleiding TPM of RCM of RCM2? Ga je voor FMEA of misschien beter een andere RCA tool? En de 5S, is dat überhaupt helpen? Moet je voor een OEE berekening echt wel een opleiding volgen? Wat voor nieuws biedt een Weibull analyse? Hoe zit dat met 'lean maintenance'?

Het probleem zit niet alleen in het maken van de keuze op zich, maar ook in de verwarring. Neem nu 5S. In de jaren tachtig gepromoot als belangrijk onderdeel van TPM. Door veel bedrijven omarmd als eenvoudige, maar praktische manier om workshops en toolboxes (dit keer tool = gereedschap) te organiseren.

Het is dan een hele tijd vrij stil geweest rond 5S. Nu lijkt 5S aan een nieuwe opmars bezig, maar niet langer als TPM tool, maar wel als tool binnen 'lean thinking'. 'Lean thinking' dat na zijn geboorte (jaren 50) en jeugd in de productie-industrie nu doordringt is in andere domeinen: onderhoud, purchasing, SCM ... en zelfs 'lean healthcare'.

Op zich is zo’n wedergeboorte natuurlijk geen bezwaar. Wat mij wel wat stoort is het verkoopslabel 'nieuw' dat er opgekleefd wordt. Oude wijn in nieuwe zakken vraagt managementwijsheid om mee om te gaan en niet te verongelukken op de commerciële opleidingsrollercoaster.

Enfin, er is volgens mij toch wel een nood aan wat ondersteuning bij het maken van opleidingskeuze. Tenslotte is het de bedoeling dat de tools in kwestie renderen in het bedrijf. Surfen leverde hier weinig op, tot ik een boek vond met de veel belovende titel 'What tool? When?' en de claim 'A management guide for selecting the right improvement tools'.

Naïef bestelde ik het toch prijzige ding. Een desillusie. Het enige wat het boek doet – op een inleiding inzake strategie na - is allerlei tools beschrijven.

Weliswaar geïllustreerd en met wat duiding, maar een beslissingsschema over 'wat wanneer' aangewezen is, ontbreekt. Het lijkt mij een boeiende uitdaging voor de toekomst, zo’n schema opstellen. Dat er in praktijk interesse voor is, heb ik uit recente bedrijfscontacten alleszins gemerkt.

Als we tools dan toch breed gaan interpreteren, is er eentje dat ik gemist heb in mijn surfavontuur. Namelijk dat van de data-analyse. Het lijkt mij dat wij in de huidige IT-euforie toch de beschikking hebben, pardon zouden kunnen hebben, over massa’s interessante data die moeten toelaten om aan evidence-based onderhoud te doen.

Maar wat ik merk is dat bedrijven wel data hebben, goede data, veel data, maar er omzeggens niets mee doen, op het berekenen van een OEE na dan.

Dat bij de datacollectie interessante items, zoals reden van de storing of productieparameters op het moment van de storing, wel worden gemeten, maar niet systematisch worden bijgehouden. Dat er op verschillende plaatsen in het productieproces wordt gemeten, telkens met een andere samplingfrequentie, waardoor het een heksentoer wordt om de files tot bruikbare bestanden aaneen te breien.

Nochtans zijn dit soort data erg belangrijk als we willen gaan de RUL (remaining useful life) van componenten voorspellen of als we willen onze onderhoudspolitiek willen optimaliseren. Een degelijke cursus zou hier nuttig zijn, denk ik.

Genoeg gezeurd. Ik voorzie nog jaren interessant onderzoekswerk, wat me blij stemt. Als afsluiter een doordenker over een nog niet vermelde management tool, nl. het budget. Het citaat komt van Frank Carlucci (°1930), een Amerikaans politieker: 'The budget evolved from a management tool into an obstacle for management'. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

Partners