Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Bedrijfsnieuws 11/01/2013 9:43:11

Composieten met een thermoplastische matrix, versterkt met continuë vezels: een nieuwe benadering maakt het nu mogelijk ze te maken via spuitgieten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Tot op heden is het zeer arbeidsintensief gebleken om composieten met een thermoplastische matrix, versterkt met continuë vezels, in grote hoeveelheden aan te maken.

Enerzijds zijn de textielachtige, dense, continuë vezelversterkte structuren moeilijk aan te maken; aan de andere kant is het samenbrengen van deze continuë vezels met zeer viskeuze thermoplastische materialen allesbehalve een sinecure. Er was eigenlijk geen economisch rendabele productiewijze om hoge volumes componentenseries te maken.

Maar: samen met een Oostenrijkse spuitgietmachinefabrikant hebben wetenschappers van de Fraunhofer Institute for Chemical Technology ICT in Pfinztal (Duitsland), voor het eerst een technologie productieklaar gemaakt die de serieproductie van zulke continuë vezel -versterkte thermoplastische composieten mogelijk maakt met een spuitgietproces.

Tot dan was het enkel mogelijk een spuitgietproces te gebruiken voor composieten die werden versterkt met korte of lange vezels.

Dr. ir. Lars Fredrik Berg, wetenschapper en projectmanager bij ICT: “Composieten met een thermoplastische matrix, versterkt met continuë vezels, winnen snel aan populariteit. Ze zullen steeds vaker worden gebruikt in de automotive industrie. Met het spuitgietproces kunnen componenten met een hoog volume vezels erin – en daardoor zeer goede mechanische eigenschappen- efficiënt in hoge volumeseries worden gemaakt.”

De Fraunhofer-vorsers, en mensen van het Oostenrijkse bedrijf, bouwden samen een prototype van zo'n spuitgietmachine. Deze kan alle nodige stappen zelf uitvoeren.

De reactieve componenten worden klaargemaakt en gemixed, en het materiaal geïnjecteerd in de matrijs. De in-situ polymerisatie vindt daar plaats, nadat de versterkende textielstructuren erin zijn aangebracht.

Ingenieur Peter Egger, van de Oostenrijkse firma: “We hebben een robuust, compact en volautomatisch technologisch systeem ontwikkeld; het is tegelijk flexibel en snel. De automotive industrie had nood aan net zo'n machine. Het komt in de plaats van de verschillende andere machines die vroeger nodig waren om dat werk te doen.”

Eind 2012 gaf de Reinforced Plastics Industrial Association AVK een AVK Innovatieprijs in de categorie 'Processen' voor de nieuwe technologie. << (KV) (foto IAV)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners