Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Onderzoek & Wetenschap 10/01/2013 14:12:48

Een Europees consortium, met onder meer Fraunhofer en imec, wil grote datacentra en supercomputers kosten- en energie-efficiënter maken. De oplossing zou liggen bij optische datatransmissie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Datacentra van could-providers verbruiken veel energie. Denk maar Google's serverparken: het gaat bij hen om het verwerken van vele petabyte data; bovendien verbruiken ze 260 miljoen Watt, genoeg om een stad van 200.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Tegelijk met het belang van serverparken, neemt ook de nood toe energie te besparen. De Europese Unie knoopte een en ander aan mekaar, en liet het vierjarig project 'Foxtrot' van start gaan. De coördinator ervan is het Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration IZM te Berlijn. Er zijn 17 projectpartners, waaronder ook het Belgische imec (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum vzw).

Doel van het project is het energieverbruik met minstens 50 procent te doen dalen, en tegelijk de capaciteit van de dataverbindingen te verdubbelen tot 2 terabits per seconde (Tb/s). Dit zou op zijn beurt leiden tot een daling van de kosten.

Datatransmissie via licht verbruikt slechts een fractie van de energie die conventionele methodes nodig hebben. En technologieën die fotonische transmissie mogelijk maken bestaan al, en zijn reeds grondig onderzocht. Projectcoördinator Dr. Tolga Tekin, van IZM: “Het nieuwe van ons PhoxTroT-project is dat we nu de synergieën tussen de verschillende technologiecomponenten zullen onderzoeken, en ze op nieuwe wijze met mekaar zullen combineren.”

Tegen het eind van het project zouden totaal nieuwe technologieën zijn ontstaan; technologieën die een fotonische dataconnectie kunnen garanderen die constant blijft over honderden kilometer. Om dat doel te bereiken, ontwikkelen de projectpartners drie prototypes voor diverse hiërarchieniveaus.

Ze zullen optische transmissies realiseren op een printplaat ('on-board'), 'board-to-board' en ook 'rack-to-rack'. Door deze interfaces te combineren, zal het ook mogelijk zijn langere afstanden te overbruggen in een afzienbare toekomst.

In een latere projectstap zullen de projectpartners oplossingen uitwerken die optische chips integreren op één printplaat. Dit zou signaaltransmissie mogelijk maken via één optisch pad, in plaats van via diverse paden, zoals voorheen. Deze technologieën zijn dus bijzonder geschikt voor de transmissie van zeer hoge datasnelheden over lange afstanden.

De Europese Unie injecteert 9 miljoen euro in het project, dat begon in oktober 2012. Achttien bedrijven en kennisinstellingen van over heel Europa zijn betrokken bij het gebeuren, en het coördineren van dit project ziet IZM als een belangrijke taak, meldt Tolga Tekin: "De grootste uitdaging is partners vanuit een wijd scala aan disciplines te coördineren. Zo zijn er bijvoorbeeld technologie-, maar ook systeemexperten bij het project betrokken. We brengen ze allemaal samen aan één tafel, brengen allen op één lijn en laten de communicatie via de juiste kanalen bij de juiste personen komen.”

De uitdaging waarover Tekin het heeft, is dus enigszins te vergelijken met dansen: ook dat vergt namelijk coördinatie, creativiteit en uithoudingsvermogen. Daarom, klinkt het, is de project naam PhoxTroT (naar de dans, foxtrot) goed op z'n plaats.<< (Foto Fraunhofer ISB)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners