Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Onderzoek & Wetenschap 10/01/2013 14:12:48

Een Europees consortium, met onder meer Fraunhofer en imec, wil grote datacentra en supercomputers kosten- en energie-efficiënter maken. De oplossing zou liggen bij optische datatransmissie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Datacentra van could-providers verbruiken veel energie. Denk maar Google's serverparken: het gaat bij hen om het verwerken van vele petabyte data; bovendien verbruiken ze 260 miljoen Watt, genoeg om een stad van 200.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Tegelijk met het belang van serverparken, neemt ook de nood toe energie te besparen. De Europese Unie knoopte een en ander aan mekaar, en liet het vierjarig project 'Foxtrot' van start gaan. De coördinator ervan is het Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration IZM te Berlijn. Er zijn 17 projectpartners, waaronder ook het Belgische imec (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum vzw).

Doel van het project is het energieverbruik met minstens 50 procent te doen dalen, en tegelijk de capaciteit van de dataverbindingen te verdubbelen tot 2 terabits per seconde (Tb/s). Dit zou op zijn beurt leiden tot een daling van de kosten.

Datatransmissie via licht verbruikt slechts een fractie van de energie die conventionele methodes nodig hebben. En technologieën die fotonische transmissie mogelijk maken bestaan al, en zijn reeds grondig onderzocht. Projectcoördinator Dr. Tolga Tekin, van IZM: “Het nieuwe van ons PhoxTroT-project is dat we nu de synergieën tussen de verschillende technologiecomponenten zullen onderzoeken, en ze op nieuwe wijze met mekaar zullen combineren.”

Tegen het eind van het project zouden totaal nieuwe technologieën zijn ontstaan; technologieën die een fotonische dataconnectie kunnen garanderen die constant blijft over honderden kilometer. Om dat doel te bereiken, ontwikkelen de projectpartners drie prototypes voor diverse hiërarchieniveaus.

Ze zullen optische transmissies realiseren op een printplaat ('on-board'), 'board-to-board' en ook 'rack-to-rack'. Door deze interfaces te combineren, zal het ook mogelijk zijn langere afstanden te overbruggen in een afzienbare toekomst.

In een latere projectstap zullen de projectpartners oplossingen uitwerken die optische chips integreren op één printplaat. Dit zou signaaltransmissie mogelijk maken via één optisch pad, in plaats van via diverse paden, zoals voorheen. Deze technologieën zijn dus bijzonder geschikt voor de transmissie van zeer hoge datasnelheden over lange afstanden.

De Europese Unie injecteert 9 miljoen euro in het project, dat begon in oktober 2012. Achttien bedrijven en kennisinstellingen van over heel Europa zijn betrokken bij het gebeuren, en het coördineren van dit project ziet IZM als een belangrijke taak, meldt Tolga Tekin: "De grootste uitdaging is partners vanuit een wijd scala aan disciplines te coördineren. Zo zijn er bijvoorbeeld technologie-, maar ook systeemexperten bij het project betrokken. We brengen ze allemaal samen aan één tafel, brengen allen op één lijn en laten de communicatie via de juiste kanalen bij de juiste personen komen.”

De uitdaging waarover Tekin het heeft, is dus enigszins te vergelijken met dansen: ook dat vergt namelijk coördinatie, creativiteit en uithoudingsvermogen. Daarom, klinkt het, is de project naam PhoxTroT (naar de dans, foxtrot) goed op z'n plaats.<< (Foto Fraunhofer ISB)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners