• 21/12/2012
  • |     BB

Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland

Sportjournalist Thijs Zonneveld mag voorlopig zijn plannen voor een berg in Nederland opbergen. Technisch niet haalbaar, oordelen wiskundigen. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

Trefwoorden: #bartels, #berg, #berg in nederland, #kunstberg, #zonneveld

Lees verder

Columns

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET -- Een luchtig geopperd ideetje in een column van sportjournalist Thys Zonneveld, zo begon de hype rond de berg in Nederland. Maar al snel pikten erg serieuze mensen het ideetje op. Nederland is per slot van rekening het land waar ze niet opkijken van een mega-projectje meer of minder.

Ingenieursbureaus, wetenschappers en wiskundigen bogen zich over het vraagstuk. Er kwam een speciale website en er werd al gestart met het inzamelen van fondsen. Zo'n Hollandse berg van 2 kilometer hoog vangt veel wind, daar kun je véél mee doen. Hem hol maken bijvoorbeeld, en er een heleboel mensen in stoppen. Er windparken en waterkrachtcentrales op neerpoten. Er op skiën, wandelen, lopen of fietsen.

Helaas, zo blijkt nu, het is te vroeg. Het was een mooie denkoefening, maar ook niet meer dan dat: met de huidige stand van de techniek lukt het eenvoudigweg niet én is het niet verantwoord. Er moet eerst nog heel wat nieuws ontwikkeld worden in materiaaltechnologie, design en logistiek. Want zo'n berg moet zo licht, zo goedkoop, zo 'clean' en zo snel als mogelijk gebouwd worden.

Om het project op een tijdschaal van enkele decennia te bouwen, zijn er gewoon niet genoeg bouwmaterialen in de wereld aanwezig. En als ze er al waren, dan zou de bouw de markten 'leegzuigen', met desastreuze economische toestanden voor gevolg.

Bovendien: het produceren van de bouwmaterialen zou te veel CO2 en andere vervuilende stoffen voortbrengen. Dat is, stellen de wiskundigen van de Technische Universiteit van Eindhoven, nog het grootste probleem: het is een aanslag op het milieu. Dat er veel goodwill is, staat als een paal boven water: de studie was gesponsord door een heus ingenieursbureau, Bartels.

Komt de kunstberg er dan helemaal niet? Zonneveld weigert alvast zijn idee op te geven en haalt op Twitter scherp uit naar de critici. En ook: "Wat we allang weten is dat we moeten zoeken naar innovatieve materialen en naar concepten om 'm in fases te bouwen". "We kunnen klein starten, bijvoorbeeld met eentje van 300 meter".

Het blijft uiteraard een schitterende uitdaging, wat ook de wiskundigen bevestigen in hun rapport: 'This opens up grand new challenges'. Zonder visionaire president hadden ook de Amerikanen nooit zo snel op de maand gestaan … en wie vandaag een maanlander bekijkt, vraagt zich af hoe dat ding ooit op de maan is geraakt met de toenmalige stand van de techniek.


Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet print en online.

LEES OOK:
Het artikel uit Engineeringnet Magazine over de berg en andere 'megalomane' projecten:
Ingenieursbureaus tekenen plannen voor... een berg in Nederland

Dit is géén grap: komt er een berg in Nederland?