Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland - column

Columns & Blogs 21/12/2012 11:10:40

Sportjournalist Thijs Zonneveld mag voorlopig zijn plannen voor een berg in Nederland opbergen. Technisch niet haalbaar, oordelen wiskundigen. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Een luchtig geopperd ideetje in een column van sportjournalist Thys Zonneveld, zo begon de hype rond de berg in Nederland. Maar al snel pikten erg serieuze mensen het ideetje op. Nederland is per slot van rekening het land waar ze niet opkijken van een mega-projectje meer of minder.

Ingenieursbureaus, wetenschappers en wiskundigen bogen zich over het vraagstuk. Er kwam een speciale website en er werd al gestart met het inzamelen van fondsen. Zo'n Hollandse berg van 2 kilometer hoog vangt veel wind, daar kun je véél mee doen. Hem hol maken bijvoorbeeld, en er een heleboel mensen in stoppen. Er windparken en waterkrachtcentrales op neerpoten. Er op skiën, wandelen, lopen of fietsen.

Helaas, zo blijkt nu, het is te vroeg. Het was een mooie denkoefening, maar ook niet meer dan dat: met de huidige stand van de techniek lukt het eenvoudigweg niet én is het niet verantwoord. Er moet eerst nog heel wat nieuws ontwikkeld worden in materiaaltechnologie, design en logistiek. Want zo'n berg moet zo licht, zo goedkoop, zo 'clean' en zo snel als mogelijk gebouwd worden.

Om het project op een tijdschaal van enkele decennia te bouwen, zijn er gewoon niet genoeg bouwmaterialen in de wereld aanwezig. En als ze er al waren, dan zou de bouw de markten 'leegzuigen', met desastreuze economische toestanden voor gevolg.

Bovendien: het produceren van de bouwmaterialen zou te veel CO2 en andere vervuilende stoffen voortbrengen. Dat is, stellen de wiskundigen van de Technische Universiteit van Eindhoven, nog het grootste probleem: het is een aanslag op het milieu. Dat er veel goodwill is, staat als een paal boven water: de studie was gesponsord door een heus ingenieursbureau, Bartels.

Komt de kunstberg er dan helemaal niet? Zonneveld weigert alvast zijn idee op te geven en haalt op Twitter scherp uit naar de critici. En ook: "Wat we allang weten is dat we moeten zoeken naar innovatieve materialen en naar concepten om 'm in fases te bouwen". "We kunnen klein starten, bijvoorbeeld met eentje van 300 meter".

Het blijft uiteraard een schitterende uitdaging, wat ook de wiskundigen bevestigen in hun rapport: 'This opens up grand new challenges'. Zonder visionaire president hadden ook de Amerikanen nooit zo snel op de maand gestaan … en wie vandaag een maanlander bekijkt, vraagt zich af hoe dat ding ooit op de maan is geraakt met de toenmalige stand van de techniek. << (BB) (foto: Engineeringnet)

Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet print en online.

LEES OOK:
Het artikel uit Engineeringnet Magazine over de berg en andere 'megalomane' projecten:
Ingenieursbureaus tekenen plannen voor... een berg in Nederland

Dit is géén grap: komt er een berg in Nederland? <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners