Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland - column

Columns & Blogs 21/12/2012 11:10:40

Sportjournalist Thijs Zonneveld mag voorlopig zijn plannen voor een berg in Nederland opbergen. Technisch niet haalbaar, oordelen wiskundigen. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(10/12) Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

(10/12) Siemens heeft COMSA overgenomen

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Een luchtig geopperd ideetje in een column van sportjournalist Thys Zonneveld, zo begon de hype rond de berg in Nederland. Maar al snel pikten erg serieuze mensen het ideetje op. Nederland is per slot van rekening het land waar ze niet opkijken van een mega-projectje meer of minder.

Ingenieursbureaus, wetenschappers en wiskundigen bogen zich over het vraagstuk. Er kwam een speciale website en er werd al gestart met het inzamelen van fondsen. Zo'n Hollandse berg van 2 kilometer hoog vangt veel wind, daar kun je véél mee doen. Hem hol maken bijvoorbeeld, en er een heleboel mensen in stoppen. Er windparken en waterkrachtcentrales op neerpoten. Er op skiën, wandelen, lopen of fietsen.

Helaas, zo blijkt nu, het is te vroeg. Het was een mooie denkoefening, maar ook niet meer dan dat: met de huidige stand van de techniek lukt het eenvoudigweg niet én is het niet verantwoord. Er moet eerst nog heel wat nieuws ontwikkeld worden in materiaaltechnologie, design en logistiek. Want zo'n berg moet zo licht, zo goedkoop, zo 'clean' en zo snel als mogelijk gebouwd worden.

Om het project op een tijdschaal van enkele decennia te bouwen, zijn er gewoon niet genoeg bouwmaterialen in de wereld aanwezig. En als ze er al waren, dan zou de bouw de markten 'leegzuigen', met desastreuze economische toestanden voor gevolg.

Bovendien: het produceren van de bouwmaterialen zou te veel CO2 en andere vervuilende stoffen voortbrengen. Dat is, stellen de wiskundigen van de Technische Universiteit van Eindhoven, nog het grootste probleem: het is een aanslag op het milieu. Dat er veel goodwill is, staat als een paal boven water: de studie was gesponsord door een heus ingenieursbureau, Bartels.

Komt de kunstberg er dan helemaal niet? Zonneveld weigert alvast zijn idee op te geven en haalt op Twitter scherp uit naar de critici. En ook: "Wat we allang weten is dat we moeten zoeken naar innovatieve materialen en naar concepten om 'm in fases te bouwen". "We kunnen klein starten, bijvoorbeeld met eentje van 300 meter".

Het blijft uiteraard een schitterende uitdaging, wat ook de wiskundigen bevestigen in hun rapport: 'This opens up grand new challenges'. Zonder visionaire president hadden ook de Amerikanen nooit zo snel op de maand gestaan … en wie vandaag een maanlander bekijkt, vraagt zich af hoe dat ding ooit op de maan is geraakt met de toenmalige stand van de techniek. << (BB) (foto: Engineeringnet)

Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet print en online.

LEES OOK:
Het artikel uit Engineeringnet Magazine over de berg en andere 'megalomane' projecten:
Ingenieursbureaus tekenen plannen voor... een berg in Nederland

Dit is géén grap: komt er een berg in Nederland? <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VIL reikt opnieuw Lean and Green Stars en Award uit

Snel Logistics Solutions, Special Fruit en Eandis (Fluvius) werden beloond met een Lean and Green Star, terwijl IVBO aan de haal ging met de Lean and Green Award 2018.

Werkgevers zijn optimistisch voor start van 2019

Uit de nieuwe de ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit tijdens het 1e kwartaal van 2019 blijft aanhouden. Deze prognose is al voor het 7e opeenvolgende kwartaal positief.

Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

In Brugge ging vrijdag een druk bijgewoonde eerste editie door van Drone West dat West-Vlaamse kmo’s en landbouwbedrijven informeerde over de vele toepassingsmogelijkheden van drones.

VUB-fysicus Freya Blekman verkozen in strategiegroep CERN

Natuurkundige Freya Blekman is verkozen om te zetelen in de 'physics coordination group' van het Compacte Muon Solenoïde experiment op CERN, een van de vier hoofdexperimenten.

Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

Onlangs werd een hydroturbine geplaatst in de Kallosluis om het opwekken van energie uit waterstroom te testen. Het doel is om alle sluizen in de haven op termijn energieneutraal te maken.

Omron introduceert TM-serie collaboratieve robot - techniek

Omron heeft de introductie aangekondigd van de TM-serie collaboratieve robot, om een innovatieve productieomgeving te verwezenlijken waarbinnen mens en machine in harmonie samenwerken.

Cornelia Genbrugge wint prijs met LCRP-doctoraatsstudie

In de LCRP-doctoraatsstudie van Cornelia Genbrugge, toonde zij aan dat het mogelijk is om zuurstof in de hersenen te meten tijdens een reanimatie buiten het ziekenhuis.

Siemens heeft COMSA overgenomen

Het Duitse bedrijf COMSA Computer & Software, dat software ontwikkelt voor elektrische systemen en bekabeling in auto’s, werd onlangs overgenomen door Siemens.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners