Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland - column

Columns & Blogs 21/12/2012 11:10:40

Sportjournalist Thijs Zonneveld mag voorlopig zijn plannen voor een berg in Nederland opbergen. Technisch niet haalbaar, oordelen wiskundigen. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Er komt dan toch geen kunstmatige berg in Nederland - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Een luchtig geopperd ideetje in een column van sportjournalist Thys Zonneveld, zo begon de hype rond de berg in Nederland. Maar al snel pikten erg serieuze mensen het ideetje op. Nederland is per slot van rekening het land waar ze niet opkijken van een mega-projectje meer of minder.

Ingenieursbureaus, wetenschappers en wiskundigen bogen zich over het vraagstuk. Er kwam een speciale website en er werd al gestart met het inzamelen van fondsen. Zo'n Hollandse berg van 2 kilometer hoog vangt veel wind, daar kun je véél mee doen. Hem hol maken bijvoorbeeld, en er een heleboel mensen in stoppen. Er windparken en waterkrachtcentrales op neerpoten. Er op skiën, wandelen, lopen of fietsen.

Helaas, zo blijkt nu, het is te vroeg. Het was een mooie denkoefening, maar ook niet meer dan dat: met de huidige stand van de techniek lukt het eenvoudigweg niet én is het niet verantwoord. Er moet eerst nog heel wat nieuws ontwikkeld worden in materiaaltechnologie, design en logistiek. Want zo'n berg moet zo licht, zo goedkoop, zo 'clean' en zo snel als mogelijk gebouwd worden.

Om het project op een tijdschaal van enkele decennia te bouwen, zijn er gewoon niet genoeg bouwmaterialen in de wereld aanwezig. En als ze er al waren, dan zou de bouw de markten 'leegzuigen', met desastreuze economische toestanden voor gevolg.

Bovendien: het produceren van de bouwmaterialen zou te veel CO2 en andere vervuilende stoffen voortbrengen. Dat is, stellen de wiskundigen van de Technische Universiteit van Eindhoven, nog het grootste probleem: het is een aanslag op het milieu. Dat er veel goodwill is, staat als een paal boven water: de studie was gesponsord door een heus ingenieursbureau, Bartels.

Komt de kunstberg er dan helemaal niet? Zonneveld weigert alvast zijn idee op te geven en haalt op Twitter scherp uit naar de critici. En ook: "Wat we allang weten is dat we moeten zoeken naar innovatieve materialen en naar concepten om 'm in fases te bouwen". "We kunnen klein starten, bijvoorbeeld met eentje van 300 meter".

Het blijft uiteraard een schitterende uitdaging, wat ook de wiskundigen bevestigen in hun rapport: 'This opens up grand new challenges'. Zonder visionaire president hadden ook de Amerikanen nooit zo snel op de maand gestaan … en wie vandaag een maanlander bekijkt, vraagt zich af hoe dat ding ooit op de maan is geraakt met de toenmalige stand van de techniek. << (BB) (foto: Engineeringnet)

Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet print en online.

LEES OOK:
Het artikel uit Engineeringnet Magazine over de berg en andere 'megalomane' projecten:
Ingenieursbureaus tekenen plannen voor... een berg in Nederland

Dit is géén grap: komt er een berg in Nederland? <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Daling van vergoede werkloosheid in tweede trimester

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW WZ) blijft dalen. Gemiddeld waren er 344.480 in het 2e trimester van 2018. Een daling met 6,5% ten opzichte van 2017.

Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

Uit een nieuw onderzoek van F-Secure en MWR Infosecurity blijkt dat spam, na 40 jaar, nog steeds de belangrijkste bron van malware is. Cybercriminelen voegden er wel nieuwe trucs aan toe.

Bouw windpark Norther van start gegaan

Begin deze week werd gestart met de bouw van het grootste Belgische offshore windpark (Norther). De Nederlandse firma Van Oord gaat de eerste funderingen in de zeebodem installeren.

Seeq ontvangt 20 miljoen euro voor analytics IIoT groeistrategie - techniek

Altira Group bundelt krachten met Chevron Technology Ventures en next47 om samen met Seeq bredere oplossingen voor business inzicht op basis van productiedata te ontwikkelen.

Ook Desiro-vloot van NMBS lijdt onder extreme hitte

NMBS voert de volgende weken een technische aanpassing door op een groot deel van haar Desiro-motorstellen. Er werd vastgesteld dat door extreme hitte defecten kunnen optreden.

DKV test Europese overkoepelende tolbox (OBU)

Er werd gestart met de officiële veldtesten van de DKV Box Europe, de OBU voor Europa, met slechts één contract, één gelijkvormige afrekening en talrijke plannings- en analysemogelijkheden.

Luminus bouwt opslagtank om tot milieuvriendelijke energie-opslagplaats

EDF Luminus heeft op haar site in Ham een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie, die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

ISO 50001-certificaat Havenbedrijf Antwerpen werd verlengd

Havenbedrijf Antwerpen wil omschakelen naar een circulaire en koolstofarme economie. Door hun duurzaam energiebeleid ontving het voor de tweede keer op rij het ISO 50001-certificaat.

Partners