• 19/12/2012

Gentse fysicus Jonas Joos wint Agoriaprijs 2012

Jonas Joos, onderzoeker aan de Universiteit van Gent, is de winnaar van de Agoriaprijs voor zijn scriptie over synthetische groene fosforen waarmee LED-verlichting kan verbeterd worden.

Trefwoorden: #agoria, #led, #leds

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- Jonas Joos (23), fysicus aan Universiteit van Gent, is de winnaar van de Agoriaprijs, gisteravond uitgereikt in het kader van de Scriptieprijs. Hij ontwikkelde synthetische groene fosforen waarmee led-verlichting kan verbeterd worden.

Joos mag daardoor een Executive Masterclass in Innovation Management volgen ter waarde van 8.000 euro, dit aan de Vlerick Business School. Ook ontving hij een geldprijs van 500 euro.

Licht-uitstralende diodes of leds vind je in veel producten: van gsm tot smartphone, televisietoestellen of bijvoorbeeld verlichting. Voornaamste voordelen van leds zijn hun laag energieverbruik, lange levensduur en onverwoestbaarheid.

Voor de meeste toepassingen heb je geen gekleurd, maar wit licht nodig. In witte leds worden zogenaamde fosforen gecombineerd tot het gewenste wit wordt verkregen.

Die fosforen zijn, met hun kleurrijke lichtemissie, een cruciaal onderdeel van witte leds; het is daarom belangrijk om hun werking grondig te begrijpen om maximaal efficiënte fosforen met de perfecte kleurkarakteristiek te ontwikkelen.

In Joos' onderzoek werden verschillende groene fosforen gemaakt en bestudeerd om uit te maken of ze geschikt zijn voor toepassing in witte leds.


(KV)