VIB: Genetisch gewijzigd maïs ook in het veld groter

Onderzoek & Wetenschap 18/12/2012 11:40:33

'Genetische gewijzigde maïs wordt ook in het veld groter', stelt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie op basis van de eerste veldproef in niet-gecontroleerde omstandigheden in Wetteren.

Lees hieronder verder   
Verwant

VIB vraagt tweede populierenveldproef aan

VIB: Genetisch gewijzigd maïs ook in het veld groter

Genetische code van de tomaat gekraakt

VIB vernieuwt algemene directie

Nieuw convenant tussen Vlaamse regering en VIB

Maïsveldproefaanvraag toegelaten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Op 25 mei 2012 startte in Wetteren de drie jaar durende wetenschappelijke veldproef met genetisch gewijzigde maïsplanten. De planten hebben een verhoogde productie van het enzym GA20-oxidase.

De veldproef sluit aan op labo-onderzoek dat wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie onder leiding van Dirk Inzé en Hilde Nelissen al eerder uitvoerden. Dat wees uit dat GA20-oxidase maïsplanten tot 40% groter worden dan 'normale' controle planten. Via de veldproef wordt nagegaan of dit ook zo is onder niet-gecontroleerde veldomstandigheden.

Het vroege groeiseizoen 2012 was naar verluidt zeer ongunstig voor het maïs, met veel regen en lage temperaturen. De maïsplanten bleven lang klein en de bloei was uitgesteld. In augustus en september haalden de planten hun achterstand in en op 17 oktober kon de veldproef geoogst worden.

De metingen bevestigen nu de bevindingen van de serreproeven. Hilde Nelissen: “In vergelijking met de controleplanten waren de bladeren van de GA20-oxidase maïsplanten 30 tot 60% langer, terwijl de genetisch gewijzigde maïsplanten bijna 40% groter waren”.

Zoals gepland wordt de wetenschappelijke maïsveldproef in 2013 en 2014 herhaald. De maïsplanten zullen dan in verschillende dichtheden worden aangeplant om te achterhalen of de GA20-oxidase maïsplanten kunnen bijdragen tot een hogere opbrengst per hectare.

VIB financiert deze veldproef met eigen middelen en het onderzoek wordt uitgevoerd op gronden van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Het instituut benadrukt géén eigendomsrechten te hebben op de functie van de ingebrachte genen of het gebruik ervan in genetisch gewijzigde planten. << (BB) (foto: VIB)

ACHTERGROND
Het enzym GA20-oxidase is betrokken in de aanmaak van het plantenhormoon gibberelline (afgekort GA naar de Engelse benaming 'Gibberellic Acid'). Gibberelline is van nature aanwezig in planten en stimuleert de groei en strekking van plantencellen. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Sensoren geïnspireerd op bijzondere eigenschappen van dieren

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren, geïnspireerd door de natuur, die onder meer geschikt zijn voor medische toepassingen.

Watson-Marlow is verhuisd

Niet alleen werd de firmanaam Watson-Marlow ook gewijzigd naar Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), maar Watson-Marlow Benelux is verhuisd naar Oslo 9, NL-2993 LD Barendrecht van waaruit de hele Benelux bediend wordt. Door de verhuis werd ook het telefoonnummer gewijzigd. Dit is het nieuwe +31 (0)85 536 00 10. >>

Partners