• 18/12/2012

Veiligere mobiele betalingen met kwantumcryptografische identificatie

Bij mobiele betalingen is het cruciaal dat er geen geheime sleutels, zoals PIN-codes of wachtwoorden, lekken tijdens de interactie van de telefoon met de betalingsterminal.

Trefwoorden: #encryptie, #mobiel betalen, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: emarketingblog.nl )

ENGINEERINGNET -- Niek Bouman van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam heeft een nieuwe op kwantummechanica gebaseerde identificatiemethode onderzocht die dit moet voorkomen.

Deze methode kan in principe worden gebruikt in een toekomstige generatie van mobiele betalingstechnologieën met een zeer hoge veiligheid.

Bouman onderzocht hoe 'secure two-party computation' (secure 2PC) gebaseerd kan worden op kwantummechanica. In secure 2PC voeren twee partijen een gezamenlijke berekening uit, gebaseerd op individuele invoergegevens.

Hierbij moeten beide partijen de uitkomst van de berekening kunnen achterhalen, maar niet de invoer van de ander. Identificatie met een wachtwoord is een voorbeeld van 2PC. In dit geval hebben beide partijen (bijvoorbeeld de mobiele telefoon en het betaalapparaat) een wachtwoord, en willen zij achterhalen of deze wachtwoorden identiek zijn.

Omdat achter elk van hen een aanvaller kan zitten die het wachtwoord probeert te stelen, moet de andere partij ervan uit kunnen gaan dat het wachtwoord niet openbaar wordt gemaakt tijdens het proces.

Eerdere methodes gebaseerd op kwantummechanica ontlenen hun veiligheid aan de technologische problemen rondom het betrouwbaar opslaan van grote kwantumtoestanden.

Het nieuwe door Bouman en collega's ontwikkelde identificatieschema gaat nog verder: "Aanvallers moeten nu niet alleen grote kwantumtoestanden opslaan om het schema te breken, maar moeten ook nog zogenaamde coherente kwantumbewerkingen uitvoeren op deze toestanden. Dit is iets wat met de huidige stand van de technologie onbereikbaar is."

Het onderzoek is uitgevoerd in de Cryptology-groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).

Deze groep, geleid door prof. dr. Ronald Cramer, onderzoekt fundamentele cryptografische vragen vanuit een breed wetenschappelijk perspectief, met name vanuit de wiskunde, informatica en natuurkunde.

Het onderzoek is gefinancierd door de Vrije Competitie-toekenning 'Quantum Cryptography' van dr. Serge Fehr, toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


(GL)