• 18/12/2012
  • |     BB

Holcim sluit klinkermaalderij in Haccourt: 43 onslagen

Te hoge productiekosten en te lage verkoopprijzen leiden tot sluiting van Holcim's site in het Waalse Haccourt. 43 mensen verliezen hun baan.

Trefwoorden: #Haccourt, #holcim, #IAC, #Lear, #SLM, #Syncreon

Lees verder

HR

( Foto: Holcim )

ENGINEERINGNET.BE -- Op dezelfde dag (18 december 2012) dat de vier directe toeleveranciers van Ford Genk - SLM, Lear, IAC en Syncreon - lieten weten dat door de sluiting van hun fabrieken 1219 mensen hun job zullen verliezen, kondigde ook de internationale groep Holcim de intentie aan om zijn vestiging in Haccourt (gemeente Oupeye) te sluiten. In die vestiging wordt klinker gemaald en werken 43 personen.

Volgens Holcim – een wereldwijd vertakte groep uit Zwitserland - is de sluiting onvermijdelijk en moet het bedrijf 'zijn industriële set-up in België optimaliseren'.

Als voornaamst oorzaken schuift de onderneming de verslechterde marktomstandigheden en zijn te grote maalcapaciteit in België naar voren.

We citeren uit de officiële mededeling:
'In de zone België – Nederland – Noord-Frankrijk blijft de crisis zijn stempel drukken op de bouwmarkt, die in 2012 ook een aanzienlijke achteruitgang heeft gekend. De sector ziet voor de eerstvolgende jaren geen verbetering'.

'Holcim België, met klanten in België en de ons omringende landen, moet het hoofd bieden aan de toegenomen concurrentie binnen een markt die al gespannen is en die bovendien met een te grote maalcapaciteit kampt'.

'Daarnaast wordt Holcim ook geconfronteerd met concurrentie vanuit buurlanden die hun producten aan België leveren'.

'Deze factoren zorgen ervoor dat de verkoopsprijzen sterk onder druk staan, terwijl de productiekosten steeds hoger worden'.

Nog steeds volgens Holcim moet de herstructurering het bedrijf weer competitiever maken zodat het 'kan blijven investeren in duurzame productieactiviteiten in België'.

De productie van Haccourt kan naar verluidt opgevangen worden door de andere sites.


ACHTERGROND
Holcim België maakt deel uit van de Zwitserse groep Holcim Ltd, die gespecialiseerd is in de productie van cement en granulaten, alsook in de activiteiten van stortklaar beton, asfalt en samenhangende diensten. In België telt het bedrijf ongeveer 1.000 werknemers, verdeeld over 32 locaties. De hele Holcim-groep stelt wereldwijd bijna 85.000 mensen te werk.