• 18/12/2012

Dunnere tablets en laptops door nieuwe koeltechnologie (+video)

De koeling is maar half zo dik als conventionele ventilatoren, gebruikt ook maar de helft van de energie, en is uiterst stil en vrijwel onhoorbaar voor het menselijk oor.

Trefwoorden: #elektronica, #koeling, #smallere laptop

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- De nieuwe koelmethode kan worden toegepast in de volgende generatie dunnere, stillere en krachtiger tablets, laptops en andere elektronicaproducten.

DCJ's (dual piezoelectric cooling jets), gedragen zich als micro-fluïdische balgjes die snelle luchtstromen (jets) produceren om elektronicacomponenten te koelen. Door de turbulentie van de lucht is de warmteoverdracht tien maal hoger dan die van natuurlijke convectie.

DCJ werd ontwikkeld als een innovatieve methode om drukverliezen en belastingskarakteristieken in vliegtuigen en bij energieopwekking in wind- en gasturbines drastisch te reduceren.

In de afgelopen 18 maanden werden veel uitdagingen aangepakt om deze technologie toe te passen in akoestiek, trillingen en vermogensopname. De DCJ kan nu worden beschouwd als een optimale koeling voor ultradunne consumentenelektronicaproducten.

Vergeleken met de conventionele koelsystemen die nu in elektronische toestellen worden gebruikt, maakt deze technologie koelsystemen mogelijk van slechts 4 mm dik - een reductie van ongeveer 50%.

De DCJ is heel zuinig met energie, hij gebruikt de helft minder dan een vergelijkbare ventilator. En de simpele constructie geeft een hogere betrouwbaarheid en dus een enorme besparing in reparatiekosten.

GE heeft de DCJ-technologie in licentie gegeven aan Fujikura Ltd, een japans bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van thermal management.


(Bron: Engineers Online)

Video: