• 17/12/2012

Agoria kant zich tegen voorstel langere opleiding industrieel ingenieur

Agoria noemt vijfde opleidingsjaar voor industrieel ingenieurs 'asociaal'

Trefwoorden: #agoria, #industrieel ingenieur, #studieduur

Lees verder

opleidingen

( Foto: Universiteit Siegen )

ENGINEERINGNET.BE -- Agoria kant zich tegen de verlenging van opleidingsduur 'industrieel ingenieur' van vier naar vijf jaar.

De reactie volgt op het voorstellen van het beleidskader voor eventueel langere masteropleidingen dat de Vlaamse regering vrijdag heeft vastgelegd.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Waarom moet er een onderscheid komen tussen 3 soorten masters? Beter zou zijn om alle masters op 4 jaar te houden en bij degenen die dan voor onderzoek kiezen, de mogelijkheid open te laten voor een master-na-master.”

“(...)Een ingenieur moet zich constant aanpassen aan snel veranderende technologieën en nieuwe inzichten. En een bedrijfsomgeving is daarvoor een erg krachtige leeromgeving: een eerste werkervaring is veel motiverender en leert een jongere veel meer dan een extra jaar.”

“De aandacht zou veel meer moeten gericht worden op de inhoud van het curriculum zelf. Verschillende recente publicaties wijzen ook op de noodzaak de manier van doceren grondig bij te sturen. Zo moet men meer rekening gaan houden met de nieuwe typische kenmerken van de opkomende 'digitale generatie'. Dáár liggen de uitdagingen, eerder dan in het gewoon verlengen van het bestaande.”

De technologiefederatie wijst ook op de ervaringen in het Franstalig onderwijs. Daar is de opleiding tot industrieel ingenieur in 2005 verlengd werd tot 5 jaar, maar valt geen uitgesproken positief effect op de instroom te noteren, klinkt het. Bovendien betekent een vijfde opleidingsjaar ook een extra jaarkost voor de student zelf, wat Agoria “asociaal” noemt.

Die eigen identiteit moet behouden blijven, ook na de integratie van de ing.-studies aan de universiteit, vindt Agoria. Tegelijk vraagt ze dat de industrie, en de studenten zelf, betrokken worden bij de aanvragen voor studieduurverlenging.


(KV)