• 13/12/2012
  • |     BB

Generatie Y checkt smartphone om de tien minuten

Jonge mensen van Generatie Y checken smartphone van zodra ze uit bed stappen. Pol Vanbiervliet (Cisco): "Als werkgever moet je weten aan te sluiten op de belevingswereld van nieuw talent."

Trefwoorden: #cisco, #generatie Y, #smartphone, #Vanbiervliet

Lees verder

HR

( Foto: Cisco, Pol Vanbiervliet )

ENGINEERINGNET.BE -- Wat is het eerste dat jonge werkende mensen en studenten tussen 18 en 30 jaar oud doen zodra hun wekker afloopt? Nog voor ze opstaan, zich wassen, hun tanden poetsen of zich aankleden hebben de meesten hun smartphone al gecheckt op nieuwe e-mails, sms’jes en updates op sociale netwerken.

Dat blijkt uit een studie die Cisco liet uitvoeren onder 1.800 studenten en jonge professionals in 18 landen over de hele wereld. Via het onderzoek wil Cisco nagaan hoe de leden van Generatie Y het internet en mobiele apparaten gebruiken om met de wereld rondom hen in contact te blijven.

Voor negen op de tien respondenten is het raadplegen van hun smartphone vandaag een vast onderdeel van hun ochtendritueel geworden. Een op vijf controleert zijn smartphone doorheen de dag elke tien minuten op updates. Meer dan een kwart van de respondenten (29 procent) doet dit zelfs zo vaak dat ze de tel erbij verliezen.

Uit de studie blijkt verder dat e-mailen, sms’en en sociale netwerkactiviteiten met voorsprong de populairste toepassingen blijven. Zo maken zestig procent van de respondenten van slechts minder dan tien apps regelmatig gebruik, terwijl nauwelijks twintig procent meer dan tien apps regelmatig gebruikt.

Zes op tien van de respondenten betrappen zichzelf erop dat ze onbewust of dwangmatig hun smartphone raadplegen voor updates. Zestig procent van de respondenten die compulsief gedrag vertonen wensten dat ze beter aan die drang konden weerstaan.

Meer dan veertig procent van de respondenten vermoedt zelfs dat ze door een afkickperiode zouden moeten en zich niet op hun gemak zouden voelen als ze hun smartphone niet op elk moment konden raadplegen.

Het is duidelijk dat de smartphone altijd en overal aanwezig is: Generatie Y wil op alle mogelijke plaatsen en tijdstippen bereikbaar zijn en geconnecteerd blijven. Bijna de helft van de respondenten (46 procent) is tijdens etentjes met familie en vrienden regelmatig bezig met zijn smartphone.

“Dit onderzoek laat duidelijk zien dat Generatie Y leeft om verbonden te zijn en met anderen te communiceren”, zegt Pol Vanbiervliet, Managing Director van Cisco België en Luxemburg.

“Of dat nu via een smartphone, een tablet of een ander toestel gebeurt, connectiviteit is een essentieel onderdeel van het leven van studenten en jonge professionals geworden. Alle organisaties moeten zich daarvan bewust zijn, want dit zijn de werknemers van morgen."

"Als werkgever moet je goed weten aan te sluiten op de belevingswereld en de communicatiebehoeften van nieuw talent. Tegelijk moeten organisaties er wel voor zorgen dat het gebruik van mobiele apparaten en social media op een verantwoorde en veilige manier gebeurt.”