• 11/12/2012
  • |     BB

Electrabel verlaagt energieprijzen: wat betekent dat in de praktijk?

Op 1 januari verlaagt Electrabel fors de energieprijzen voor al zijn klanten: tot 10% onder de bevroren prijzen voor elektriciteit en tot min 16% voor aardgas. Wat houdt dat precies in?

Trefwoorden: #electrabel, #eneco

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- 'Electrabel maakt zich op voor een prijzenslag in 2013', kopletterden diverse media in de loop van vorige week. Dat is een strategische aardverschuiving, want tot nu verdedigde Electrabel zijn prijspolitiek vooral door te wijzen op zijn goede service en de hoge betrouwbaarheid van zijn energieproductie (het licht zal nooit uitgaan want 'geproduceerd dicht bij u').

Die aardverschuiving komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Het afgelopen jaar raakte Electrabel zowat 300.000 klanten kwijt onder druk van de politieke wereld en prijsbrekers zoals Eneco dat onlangs nog liet weten per 1 januari 2013 – wanneer de bevriezing van de energieprijzen ophoudt - zijn gastarieven te zullen verlagen.

"Op negen maanden tijd (redactie: de bevriezingsperiode) hebben de energieprijzen op de markten een belangrijke stijging gekend", stelt Electrabel op zijn website.

"Hoewel de energiecomponent vandaag slechts 30 à 40% - afhankelijk van de regio - van de totale factuur van de klant uitmaakt, zou deze stijging een aanzienlijke impact hebben op het budget van de gezinnen indien ze doorgerekend zou worden aan de eindklant."

"We willen daarom een sterk signaal uitsturen en ons commercieel aanbod op 1 januari fundamenteel herpositioneren."

Wat betekent dit in de praktijk? Om te beginnen zal Electrabel de prijsstijgingen op de markten tijdens de periode van prijsbevriezing niet toepassen. Het gaat nog een stap verder door de prijzen te verlagen onder het niveau van voor de bevriezing: tot 10% onder de bevroren prijs voor elektriciteit en tot min 16% voor aardgas.

Bovendien geldt de prijsverlaging ook voor klanten die nooit een aanvraag tot tariefaanpassing hebben aangevraagd. Volgens Electrabel is dat het geval met niet minder dan 20% van de huidige klanten.

Ook voor hen – en alle andere klanten - verlagen de tarieven automatisch, zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. De percentages van de algehele daling 'variëren in functie van de contracten'. Het bedrijf zal naar eigen zeggen al zijn klanten individueel informeren in de loop van de maand januari 2013 en benadrukt dat het géén tijdelijke promo-actie betreft, maar een volledige herziening van zijn energieprijzen'.

Electrabel stelt ook 'al op 1 januari de verschillende recente beslissingen van de regionale en federale overheden toe te passen'. Het zal dus niet wachten tot april om de nieuwe indexatieparameters toe te passen die een loskoppeling voorzien van de gas- en petroleumprijzen, maar de nieuwe regeling al vanaf 1 januari 2013 laten ingaan. De regering verplicht alle energieleveranciers er namelijk toe vanaf 1 april 2013 hun indexering volgens nieuwe criteria aan te passen.