Impact van Fukushima op lange termijn 'kleiner dan verwacht' - opinie

Columns & Blogs 10/12/2012 16:26:53

Alleszins een controversiële uitspraak van energie-analist Peter Kiernan (Economist Intelligence Unit): 'Wereldwijde impact van Fukushima-ramp kleiner dan verwacht.'

Lees hieronder verder   
Verwant

Kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 met onmiddellijke ingang stilgelegd - technisch

Heropstart Doel 3 en Tihange 2: absolute veiligheid bestaat niet - opinie

Nieuw windpark in Waalse Frasnes-Lez-Anvaing ingehuldigd

Electrabel rondt door FANC geëist bijkomend onderzoek Tihange 2 af

Twee incidenten met hulpvoedingswaterkringen in kerncentrale Doel

Electrabel vormt Brugse Herdersbrug-centrale om tot piekeenheid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET-- Nu de mediastorm rond de nucleaire ramp in Japan (al enige tijd) geluwd is, kunnen analisten enige afstand nemen en wagen ze zich stilaan aan prognoses over de toekomst van kernenergie.

Opmerkelijk daarbij is de vaststelling dat de veiligheidsrisico's en imagoschade blijkbaar niet opwegen tegen economische en pragmatische overwegingen waar het om het toekomstige energiebeleid en de investeringskeuzes gaat.

Zo stelt de energie-analist Peter Kiernan van de gezaghebbende denktank Economist Intelligence Unit in een blog dat 'de lange termijn-impact van de Fukushima-Daiichi ramp op wereldschaal kleiner zal zijn dan onmiddellijk na het incident aangenomen (redactie: en gevreesd) werd'.

Hij baseert zijn visie op twee vaststellingen: de komende jaren zal economische groei vooral uit de zogenaamde KRIC-landen komen (Korea, Rusland, India en China), en precies die landen maken géén aanstalten om hun nucleaire investeringspolitiek bij te sturen. 'Het zal trouwens ook van diezelfde naties zijn dat de sterkste groei binnen de nucleaire sector te verwachten valt', stelt hij.

Wel heeft de sector lessen getrokken uit de ramp. Zo hebben zowel een aantal industriële spelers als de overheden van verschillende landen - zoals Japan - hun veiligheids- en onderhoudsprocedures wel degelijk verstrengd.

Ook het Internationale Atoomagentschap voorspelt overigens dat de toename van het aantal kerncentrales eerder lichtjes afgeremd zal worden dan dat er een afname zal zijn (redactie: ondanks de controversiële Duitse Energiewende dus en de onzekere uitkomst van het nucleaire debat in Japan).

Nog steeds volgens analist Kiernan zijn er op dit ogenblik over de hele wereld 65 nucleaire centrales in aanbouw, waarvan 26 in China, 10 in Rusland, 7 in India en 4 in Zuid-Korea. Of 47 - méér dan de helft dus - in genoemde KRIC-landen alleen al.

Vooral China en India staan als snelgroeiende economieën met een toenemende welvaart en dito energiebehoefte sterk onder druk. Onmiddellijk na Fukushima ontwierp China zowel zijn operationele als in aanbouw zijnde kerncentrales aan bijkomende inspecties (redactie: zoals Europa deed met zijn stress tests), maar net als India is dat land sterk afhankelijk van steenkool en vertegenwoordigt kernenergie slechts een klein percentage van het elektriciteitsproductie.

Nucleaire energie is voor die twee landen daarom de voor de hand liggende keuze om hun energiebronnen te diversifiëren, aldus Kiernan. Veelzeggend in dat verband is dat bijna de helft van alle nieuwe kernreactoren zich op Chinees grondgebied bevindt. 'En India wil tot elke prijs herhaling vermijden van de grote black-out die het land in juli 2012 lamlegde'.

In Rusland en Korea is de situatie verschillend: die landen hebben een lange nucleaire traditie en maken ondanks de ramp in Japan geen aanstalten om hun plannen voor nieuwe kerncentrales op te bergen.

'In Europe en Noord Amerika heeft kernenergie al een groot marktaandeel, in het bijzonder in Frankrijk, België, Zwitserland, Zweden en Hongarije', stelt de analist vast, 'en daar botst opwekking uit nucleaire splitsing tegen de grenzen van zijn groei'.

Temeer daar Duitsland tegen 2022 en Zwitserland tegen 2034 van al zijn reactoren af wil. 'Bovendien zullen landen die vandaag géén kerncentrales op hun grondgebied hebben, er zo goed als zeker géén nieuwe gaan bouwen'. Ook de beslissing van Europa om alle kerncentrales aan 'stress testen' te onderwerpen, speelt niet in het voordeel van nucleaire energie.

Opmerkelijk is dat de VS wél het grootste aantal kerncentrales heeft (104), maar dat er slechts één nieuwe in aanbouw is.

Maar dat heeft eerder te maken met de economische realiteit en financiële aspecten dan met de Fukushima-ramp: 'Als er daar nieuwe centrales overwogen worden, zal er eerder aan gas gedacht worden dan aan kernreactoren', aldus Kiernan, 'vooral in het licht van recente investeringen in schaliegaswinning die de kostprijs van gasgestookte elektriciteitsproductie sterk gereduceerd heeft.' << (BB) (foto: Magnox)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners