Impact van Fukushima op lange termijn 'kleiner dan verwacht' - opinie

Columns & Blogs 10/12/2012 16:26:53

Alleszins een controversiële uitspraak van energie-analist Peter Kiernan (Economist Intelligence Unit): 'Wereldwijde impact van Fukushima-ramp kleiner dan verwacht.'

Lees hieronder verder   
Verwant

Kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 met onmiddellijke ingang stilgelegd - technisch

Heropstart Doel 3 en Tihange 2: absolute veiligheid bestaat niet - opinie

Nieuw windpark in Waalse Frasnes-Lez-Anvaing ingehuldigd

Electrabel rondt door FANC geëist bijkomend onderzoek Tihange 2 af

Twee incidenten met hulpvoedingswaterkringen in kerncentrale Doel

Electrabel vormt Brugse Herdersbrug-centrale om tot piekeenheid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET-- Nu de mediastorm rond de nucleaire ramp in Japan (al enige tijd) geluwd is, kunnen analisten enige afstand nemen en wagen ze zich stilaan aan prognoses over de toekomst van kernenergie.

Opmerkelijk daarbij is de vaststelling dat de veiligheidsrisico's en imagoschade blijkbaar niet opwegen tegen economische en pragmatische overwegingen waar het om het toekomstige energiebeleid en de investeringskeuzes gaat.

Zo stelt de energie-analist Peter Kiernan van de gezaghebbende denktank Economist Intelligence Unit in een blog dat 'de lange termijn-impact van de Fukushima-Daiichi ramp op wereldschaal kleiner zal zijn dan onmiddellijk na het incident aangenomen (redactie: en gevreesd) werd'.

Hij baseert zijn visie op twee vaststellingen: de komende jaren zal economische groei vooral uit de zogenaamde KRIC-landen komen (Korea, Rusland, India en China), en precies die landen maken géén aanstalten om hun nucleaire investeringspolitiek bij te sturen. 'Het zal trouwens ook van diezelfde naties zijn dat de sterkste groei binnen de nucleaire sector te verwachten valt', stelt hij.

Wel heeft de sector lessen getrokken uit de ramp. Zo hebben zowel een aantal industriële spelers als de overheden van verschillende landen - zoals Japan - hun veiligheids- en onderhoudsprocedures wel degelijk verstrengd.

Ook het Internationale Atoomagentschap voorspelt overigens dat de toename van het aantal kerncentrales eerder lichtjes afgeremd zal worden dan dat er een afname zal zijn (redactie: ondanks de controversiële Duitse Energiewende dus en de onzekere uitkomst van het nucleaire debat in Japan).

Nog steeds volgens analist Kiernan zijn er op dit ogenblik over de hele wereld 65 nucleaire centrales in aanbouw, waarvan 26 in China, 10 in Rusland, 7 in India en 4 in Zuid-Korea. Of 47 - méér dan de helft dus - in genoemde KRIC-landen alleen al.

Vooral China en India staan als snelgroeiende economieën met een toenemende welvaart en dito energiebehoefte sterk onder druk. Onmiddellijk na Fukushima ontwierp China zowel zijn operationele als in aanbouw zijnde kerncentrales aan bijkomende inspecties (redactie: zoals Europa deed met zijn stress tests), maar net als India is dat land sterk afhankelijk van steenkool en vertegenwoordigt kernenergie slechts een klein percentage van het elektriciteitsproductie.

Nucleaire energie is voor die twee landen daarom de voor de hand liggende keuze om hun energiebronnen te diversifiëren, aldus Kiernan. Veelzeggend in dat verband is dat bijna de helft van alle nieuwe kernreactoren zich op Chinees grondgebied bevindt. 'En India wil tot elke prijs herhaling vermijden van de grote black-out die het land in juli 2012 lamlegde'.

In Rusland en Korea is de situatie verschillend: die landen hebben een lange nucleaire traditie en maken ondanks de ramp in Japan geen aanstalten om hun plannen voor nieuwe kerncentrales op te bergen.

'In Europe en Noord Amerika heeft kernenergie al een groot marktaandeel, in het bijzonder in Frankrijk, België, Zwitserland, Zweden en Hongarije', stelt de analist vast, 'en daar botst opwekking uit nucleaire splitsing tegen de grenzen van zijn groei'.

Temeer daar Duitsland tegen 2022 en Zwitserland tegen 2034 van al zijn reactoren af wil. 'Bovendien zullen landen die vandaag géén kerncentrales op hun grondgebied hebben, er zo goed als zeker géén nieuwe gaan bouwen'. Ook de beslissing van Europa om alle kerncentrales aan 'stress testen' te onderwerpen, speelt niet in het voordeel van nucleaire energie.

Opmerkelijk is dat de VS wél het grootste aantal kerncentrales heeft (104), maar dat er slechts één nieuwe in aanbouw is.

Maar dat heeft eerder te maken met de economische realiteit en financiële aspecten dan met de Fukushima-ramp: 'Als er daar nieuwe centrales overwogen worden, zal er eerder aan gas gedacht worden dan aan kernreactoren', aldus Kiernan, 'vooral in het licht van recente investeringen in schaliegaswinning die de kostprijs van gasgestookte elektriciteitsproductie sterk gereduceerd heeft.' << (BB) (foto: Magnox)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners