• 06/12/2012
  • |     BB

10 MW van Vlaamse REstore voor Elia's hoogspanningsnet

Primeur op Europese energiemarkt: nieuwe energiespeler REstore gaat vanaf 2013 tot 10MW afschakelbaar vermogen ter beschikking stellen van Elia. Een voorbeeld van intelligente netsturing.

Trefwoorden: #elia, #reslore, #Vanden Avenne, #Vivaqua

Lees verder

Techniek

( Foto: REstore, Jan-Willem Rombouts )

ENGINEERINGNET.BE -- Elia maakt in overleg met de federale regulator CREG bekend een contract afgesloten te hebben met de nieuwe ‘demand response aggregator’ REstore. Die zal volgend jaar tot 10MW afschakelbaar (!) vermogen beschikbaar maken voor het Belgische elektriciteitsnet.

REstore heeft daarvoor een aantal industriële en commerciële verbruikers onder contract staan die beschikken over buffercapaciteit. Dat zijn naar verluidt momenteel verbruikers uit de voedingssector, de watersector, de farmaceutische industrie en de logistieke sector.

Demand response aggregatie betekent dat exploitanten van grote gebouwen en industriële verbruikers kortstondig afschakelen wanneer de omstandigheden of het productieproces dat toelaat. REstore ontwikkelde daarvoor een eigen platform, dat het afschakelen snel en volledig geautomatiseerd laat verlopen.

Jan-Willem Rombouts, co-CEO van REstore in dat verband: “Ons platform reageert binnen anderhalve minuut, terwijl klassieke piekcentrales al snel drie keer zoveel tijd nodig hebben." De gebruikers merken er in principe niets van, en ontvangen er zelfs 'significante vergoedingen' voor.

Bovendien: rond de gasgestookte centrales, die normaliter productietekorten moeten opvangen, is bovendien de afgelopen maanden heel wat te doen geweest, omdat ze niet meer rendabel zouden zijn voor de exploitant(en).

25 keer maximum 2 uur
Concreet kan REstore tot 25 keer per jaar en telkens voor maximum 2 uur verzocht worden om de energievraag van industriële verbruikers gecontroleerd tijdelijk te reduceren of af te schakelen, en dit telkens binnen de drie minuten.

Afschakelen van industriële gebruikers is één van de maatregelen die Elia in zijn noodplan voor deze winter heeft opgenomen wanneer black-outs dreigen door het stilliggen van Doel 3 en Tihange 2. Of zoals Elia het stelt: 'Op die manier breiden we onze mogelijkheden uit om het Belgisch hoogspanningsnet in evenwicht te houden. Dat is nodig wanneer er een plots tekort aan aanbodzijde dient opgevangen te worden'.

Maar de extra capaciteit is ook nodig om de inherent sterke fluctuaties vanuit zonnepanelen en windturbines op te vangen. Elia beschikt over een aantal 'tools' om het evenwicht op het transmissienet te behouden, zodat een instorting van het net kan vermeden worden. De transmissienetbeheerder contracteert daarvoor zowel vermogens van snel reagerende elektriciteitscentrales, als van afschakelbare verbruikers.

De afgelopen jaren realiseerde REstore proefprojecten met onder meer Vanden Avenne en Vivaqua en staat naar eigen zeggen ook voor een commerciële doorbraak in het Verenigd Koninkrijk.

Kapitaalronde
Om de plannen kracht bij te zetten, haalde REstore in een recente kapitaalronde meer dan 3 miljoen euro kapitaal op. De investeringsmaatschappijen LRM en Axe Investments traden toe tot het kapitaal, samen met enkele private investeerders.

In de Raad van Bestuur zitten ondermeer Rudi Thomaes (ex-directeur-generaal van het VBO) en Wim Heyselberghs (ex-CEO van Nuon). REstore werd in 2010 opgericht door de huidige CEO’s Jan-Willem Rombouts en Pieter-Jan Mermans.

Het bedrijf is naar eigen zeggen vandaag de enige aggregator in België die industriële verbruikers die op het distributienet aangesloten zijn op dergelijke manier bundelt.

Het nieuwe contract met Elia geldt als testcase die in de eerste plaats de technische haalbaarheid en performantie van afschakelingen moet achterhalen, stelt het bedrijf nog.