• 06/12/2012

Verpakkingen op maat van ouderen

Verpakking vlot te openen met lipje indien dit minstens 14mm lang is, uit ruwe structuur bestaat en goed toegankelijk en zichtbaar is

Trefwoorden: #dop, #handproblemen, #strip, #vergrijzing, #verpakkingen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De vergrijzing van de bevolking leidt ertoe dat steeds meer mensen moeilijkheden hebben met het openen van verpakkingen. Ze hebben namelijk vaker een chronische handaandoening.

Dit werd onderzocht bij 100 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar, en een chronische handaandoening.

De vorsers maakten daarbij gebruik van een specifiek meetinstrument, ontwikkeld door het Duitse Fraunhofer-instituut. Deze kon de trekkracht registreren die deze patiënten konden ontwikkelen op een lipje, aangebracht aan de bovenkant van een verpakking. Zowel de lengte van het lipje als de textuur werden gevarieerd, alsook twee manieren om het lipje vast te nemen.

Enerzijds bleek dat op een aluminium lipje meer trekkracht kan uitgeoefend worden dan op een kunststof lipje en dat het lipje minstens 14 mm lang moet zijn. Dit laatste is te verklaren doordat vanaf deze lengte de patiënten het lipje konden vastgrijpen tussen duim en onderkant wijsvinger (sleutelgreep), terwijl bij kortere lengtes dit enkel kon tussen de tip van de duim en de tip van de wijsvinger. Anderzijds bleek ook dat deze patiënten slechts 53% van de trekkracht konden ontwikkelen in vergelijking met mensen zonder handaandoening.

Naast deze waarnemingen werden deze 100 patiënten ook gevraagd in hoeverre ze moeilijkheden ondervinden bij het openen van diverse verpakkingen in het dagelijkse leven.

Het openen van deksels op glazen potten (vb. confituurpotten) verloopt moeizaam voor 82 patiënten. Dit wordt kort gevolgd door schaaltjes met een topfolie (vb. kaas), waarvan 78 patiënten aangeven problemen te hebben om de topfolie los te maken van de schaal. Andere verpakkingen waar meer dan 50 patiënten problemen mee hebben, zijn flessen met dop (69%) en flowpackverpakkingen (vb. koffie- of muesliverpakkingen) (62 – 68%).

Verpakkingen die door middel van een strip dienen geopend te worden, en de typische yoghurtpotjes, worden dan weer ervaren door de meerderheid van de patiënten als goed te openen. In het geval van yoghurtpotjes geven meer dan 80 patiënten aan geen problemen te hebben met het openen hiervan.

Naast bovenstaande bevindingen vermelden de onderzoekers dat bij het ontwerp van verpakking ook voldoende aandacht besteed moet worden aan goede toegankelijkheid en zichtbaarheid van het lipje. Verder kunnen meer uniforme verpakkingsconcepten voor verschillende producten overwogen worden.


(KV) (FoodGate; Journal of Hand Therapy) (afbeelding Liviu Avasiloiei)