• 06/12/2012

Jo De Jonghe: 'De preventieadviseur moet coach worden'

Voor preventieadviseurs anno 2012 volstaan technische bagage en kennis van regelgeving niet langer. Ze moeten ook coördinator, motivator, spreekbuis, coach en sociaal werker zijn.

Trefwoorden: #agoria, #Jo De Jonghe, #preventieadviseur

Lees verder

Columns

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- De ‘veiligheidschef’ is niet meer. Lang leve de coach. Preventieadviseurs moeten vandaag niet meer of minder dan volwaardige managers zijn. Hun opdracht is immers welzijn op het werk te promoten en beleidsmatig te verankeren.

En dat gaat veel verder dan arbeidsongevallen voorkomen. Jo De Jonghe, Agoria-adviseur Welzijn op het Werk, over het veranderende takenpakket.

De preventieadviseur werd vroeger – en zelfs nu nog vaak – de ‘veiligheidschef’ genoemd. Hij kon prima overweg met de ARAB-regelgeving en had één grote doelstelling: zo weinig mogelijk arbeidsongevallen, maar het ondernemingsklimaat verandert.

Bedrijven worden internationaler, moeten duurzamer werken, de dienstensector groeit en responsabilisering is gemeengoed. En de regelgeving verandert mee. De Codex Welzijn op het Werk schuift behalve veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de kantoorruimte ook hygiëne, psychosociale aspecten, ergonomie en leefmilieu naar voor.

Met andere woorden, ondernemers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers zich goed voelen op het werk (well-being). De taak van preventieadviseur evolueerde in dezelfde richting. Vandaag moet hij collega’s coachen en motiveren, luisteren, en remediëren.

De grijze zone
Net als de Human Resources-afdeling, trouwens. Vroeger was HR grotendeels loonadministratie. Nu omvat het ook talent- en competentiebeheer, opleidingen, enz. HR voert een integraal beleid, wat ook van de huidige Interne Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW) wordt verwacht.

Komen HR en IDPBW niet op hetzelfde terrein? Er zijn inderdaad steeds meer raakvlakken. Topics als pesten of ergonomie, die ondertussen veelal zijn ingeburgerd, maar ook het onthaal van nieuwe werknemers of medisch toezicht bevinden zich in de grijze zone. Daarom pleiten we voor een nauwe band tussen beide divisies. De preventieadviseurs in het HR-team integreren, is dan weer een stap te ver. Iedereen moet onafhankelijk zijn ding kunnen doen, mits overleg en samenwerking binnen bepaalde domeinen.

Van reactief naar generatief
Die samenwerking en de integrale aanpak is een uitdaging. Maar ook een opportuniteit. Studies bewijzen de voordelen van de paradigmashift die we de voorbije decennia zagen: de evolutie van een reactieve naar een berekende en later proactieve benadering van welzijn op het werk, werpt vruchten af.

Trendsettende bedrijven investeren ondertussen in het generatieve model dat betrokkenheid van management en van werknemers centraal stelt. Als de welzijnscultuur echt inherent wordt aan de onderneming, en iedereen zich verantwoordelijk voelt, zijn de resultaten optimaal. In dit scenario zou de rol van de preventieadviseur kleiner worden, terwijl het management en de werknemers een grotere rol spelen. Er zijn niettemin flink wat inspanningen nodig om deze fase te bereiken.

Training
Elk jaar biedt technologiefederatie Agoria vier infonamiddagen voor preventieadviseurs. Ze krijgen er inzicht in nieuwe wetgeving, technische evoluties en noodzakelijke vaardigheden. Daarnaast organiseert Agoria al vele jaren een erkende opleiding voor preventieadviseurs niveau II.


(door: Jo De Jonghe, Agoria-adviseur Welzijn op het Werk)