• 03/12/2012
  • |     BB

100 Vlaamse scholen krijgen experimenteerkit over fotonica (+video)

100 Vlaamse scholen ontvangen de ‘Photonics Explorer', een hoogtechnologische kit voor leerlingen uit het secundair onderwijs die hen vertrouwd wil maken met wetenschap en fotonica.

Trefwoorden: #bphot, #eyest, #fotonica, #photonics explorere, #te connectivity, #vub

Lees verder

opleidingen

( Foto: BPHOT )

ENGINEERINGNET.BE -- BPHOT, het Photonica Team van de Vrije Universiteit Brussel, heeft een speciale kit ontwikkeld, de ‘Photonics Explorer’. Die moet de jongeren vertrouwd maken met het begrip 'fotonica', de technologie van het licht, en dat kan uiteraard niet beter dan door ze – binnen hun leerstof natuurkunde en technologie - zelf met fotonicatechnieken te laten experimenteren.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld eigenhandig aan de slag met hoogtechnologische componenten zoals lasers, led’s, optische vezels, enz. in de klassen tijdens de lesuren en onder begeleiding van de leerkracht.

Er zijn meerdere modules, met voor het lager middelbaar over thema's zoals optische communicatie, kleuren, lenzen & telescopen en het menselijke oog, naast modules voor het hoger secundair over polarisatie, diffractie & interferentie, lichtbronnen en wetenschappelijke loopbaan.

De prijs van één kit – te gebruiken door de hele klas - bedraagt 150 euro, goed voor het opleiden van meer dan 250 leerlingen over een periode van 5 jaar.

Eyest vzw die verantwoordelijk is voor de verdeling, hoopt evenwel de kit via sponsorships van globale en lokale bedrijven gratis naar de scholen te kunnen brengen.

De eerste grote sponsor in Vlaanderen is intussen al gevonden:TE Connectivity heeft toegezegd de kit gratis aan 100 Vlaamse scholen te zullen bezorgen. De eerste 30 leerkrachten krijgen op 12 december (2012) een training.

Vermits het project tot stand kwam dank zij subsidies van de EU, zullen de kits van de VUB overigens niet alleen in Vlaamse scholen, maar over heel het Europese onderwijs verdeeld worden. In totaal wil Eyest naar eigen zeggen 'zo 2,5 miljoen leerlingen binnen Europa bereiken'.

Op 12 december presenteert VUB de ‘Photonics Explorer’ officieel aan het onderwijs, de bedrijfswereld en aan de beleidsmakers voor innovatie, waaronder Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten.


LEES OOK:
VUB wil fotonica toegankelijk maken voor KMO's
VUB-ingenieurs ontwikkelen precieze drukmeting


Video: