• 28/11/2012
  • |     BB

Van Hool mag 15 hybride 'trambussen' voor Zweden bouwen

Een opsteker voor Van Hool: het heeft een contract afgesloten met Nobina, de grootste maatschappij voor personenvervoer in Scandinavië, voor de levering van 15 hybride bussen.

Trefwoorden: #ExquiCity, #Malmo, #Nobina, #Van Hool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Van Hool is de eerste constructeur die in Scandinavië een contract binnen haalt voor dit type voertuig, dat ook wel eens 'trambus' genoemd wordt.

De hybride ‘Exqui.City design Malmö’ wordt een dubbel-geleed voertuig van 24 meter lang dat elektrisch aangedreven wordt, waarbij de elektriciteit opgewekt wordt door een generator gekoppeld aan een Euro6-biogasmotor.

Het model in kwestie - een nieuw platform dat eerst een jaar geleden als rijklaar prototype werd voorgesteld - slaat blijkbaar goed aan: eerder sloot de constructeur uit Koningshooikt al contracten voor de levering van 92 gelijkaardige modellen in onder meer Metz, Barcelona, Parma en Genève.

Dit platform maakt van de 'trambus', zowel in 18m als 24m versie, een basis voor het gebruik van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolleybussen, hybride systemen, brandstofcellen of batterijen.

Via het platform wil Van Hool naar eigen zeggen 'de flexibiliteit van een bus combineren met de efficiëntie van een tram', maar ook qua uitstraling hebben de voertuigen een futuristisch design.

De bussen voor Nobina zullen naar verluidt vanaf juni 2014 in Malmö en de regio van Skane ingezet worden voor het openbaar personenvervoer.


ACHTERGROND
Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf telt ruim 4.000 medewerkers wereldwijd.