• 28/11/2012
  • |     BB

Het eerste testlab ter wereld voor supergrids komt in Nederland

Het krachtigste testlaboratorium voor kortsluittesten komt er in Nederland. Testvermogen: 15GW-equivalent, of zowat tweederde van het elektriciteits-productievermogen in Nederland.

Trefwoorden: #det norske veritas, #Dnv, #dnv kema, #super grid

Lees verder

Magazine

( Foto: DNV Kema )

ENGINEERINGNET -- 'DNV Kema investeert 70 miljoen euro in zijn kortsluitlaboratorium in Arnhem'. Op zich geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat daardoor Nederland de eer te beurt valt in 2015 over het allereerste laboratorium ter wereld in het segment van extreme testen voor super grids op zijn grondgebied te beschikken.

Supergrids, of mega-elektriciteitsnetten, zullen in de toekomst energie in bulk over lange afstanden transporteren over elektriciteitsnetten met spanningsniveaus van 800.000 volt en hoger. Dat is een hele nieuwe technologie, waarmee bijvoorbeeld stroom vanuit de Sahara kan getransporteerd worden naar het Europese vasteland. Aan dat project wordt overigens hard gewerkt, en een aantal grote spelers hebben hun steun al toegezegd.

Wereldwijd werken onderzoeksinstellingen en bedrijven aan het op punt stellen van de supergrid-technologie. DNV Kema wil er alvast klaar voor zijn en de nodige laboratoriuminfrastructuur kunnen aanbieden.

Hoewel de technologie van de mega-elektriciteitsnetten gericht is op veiligheid en betrouwbaarheid, blijft er altijd een risico van stroomonderbreking bestaan. Het uitvallen van mega-elektriciteitsnetten heeft zeer grote gevolgen op economisch, sociaal en technisch gebied.

“De noodzaak van veilige en betrouwbare mega-elektriciteitsnetten is enorm, aangezien miljoenen en soms zelfs tientallen miljoenen mensen afhankelijk zijn van deze mega-elektriciteitsnetten voor hun elektriciteitsvoorziening”, aldus Gerd Enoch die wereldwijd verantwoordelijk is voor het onderdeel Testen, Inspecties & Certificatie van DNV Kema.

Merkwaardig en paradoxaal genoeg is testen nog niet wettelijk verplicht voor de hedendaagse T&D-sector. “Het is cruciaal dat schakelaars en vermogenstransformatoren in mega-elektriciteitsnetten feilloos werken, aangezien hiermee complete wereldsteden of grote regio’s in een land worden bediend.”

In zijn laboratorium breidt het bedrijf het aantal kortsluitgeneratoren alvast uit vier tot zes. “De nieuwste technologie vereist andere testmethoden. Voor het testen van onderdelen zoals grote transformatoren is een hoog vermogen vereist dat alleen kan worden gerealiseerd door zes kortsluitgeneratoren met een testvermogen dat overeenkomt met 15GW. Dit staat gelijk aan ongeveer tweederde van het opgestelde elektriciteitsproductievermogen in Nederland met zijn 16 miljoen inwoners”, stelt Bas Verhoeven, directeur van het kortsluit- en hoogspanningslaboratorium van DNV Kema.

Het kortsluitlaboratorium in Arnhem is nu al het grootste testlaboratorium ter wereld voor transmissie- en distributienetwerken. Het biedt een spanningsniveau dat geen enkel ander laboratorium kan realiseren.

“Nu de lengte van transmissie- en distributienetwerken sterk toeneemt tot wel meer dan 2.000 kilometer, willen fabrikanten van componenten netwerken ontwikkelen met spanningsniveaus van 800kV of hoger”, legt Verhoeven uit.

“De fabrikanten moeten de componenten vervolgens ook op deze hoge spanningsniveaus kunnen testen om de veiligheid en betrouwbaarheid van de energie-infrastructuur te waarborgen. Daarnaast zullen we nu meer testruimte beschikbaar hebben om aan de grote vraag van fabrikanten en energiebedrijven te kunnen voldoen.”

Wanneer de uitbreiding in 2015 is voltooid, zal het kortsluitlaboratorium de enige faciliteit in de wereld zijn waar kortsluittesten met een spanningsniveau van 800 kV of hoger kunnen worden uitgevoerd.


ACHTERGROND
Met ruim 2.300 deskundigen is DNV Kema Energy & Sustainability gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van business & technische consultancy, testen, inspecties & certificatie, risicomanagement en verificatie. DNV Kema Energy & Sustainability is onderdeel van DNV - Det Norske Veritas - een mondiale dienstverlener om risico's te beheersen. DNV heeft ruim 10.000 medewerkers.