Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Onderzoek & Wetenschap 28/11/2012 8:45:00

Onderzoekers ontwikkelen nieuwe vochtregulerende film om condensatie van waterdamp in gesloten verpakking te vermijden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers ontwikkelden een nieuwe vochtregulerende film om de condensatie van waterdamp in een gesloten verpakking te vermijden.

De nieuwe film, die zouten bevat, absorbeert waterdamp zodat de houdbaarheid van het levensmiddel verlengd wordt en het verpakte product er ook beter uitziet.

Sven Saengerlaub en Karin Agulla (Fraunhofer Instituut, Duitsland) ontdekten immers dat de absorptie kwaliteit van calciumchloride en natriumchloride veel hoger is dan die van polaire polymeren zoals polyamide, cellulose vezels en droogmiddelen zoals silica gel. Ze beweren dat de nieuwe filmen de relatieve vochtigheid in de verpakking stabiliseren zodat condensvorming kan vermeden worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd met polymeren zoals polypropyleen (PP), polylactic acid (PLA), polyethyleen terephthalaat (PET) en polystyreen (PS). Natrium chloride in combinatie met PLA en PP gaf de beste resultaten.

Het doel is om te vermijden dat waterdamp condenseert in de gesloten verpakking. Op deze manier wordt een langere houdbaarheid bekomen en ziet het product er ook beter uit. Consumenten beschouwen immers de aanwezigheid van water als niet hygiënisch.

Verdere studies zullen echter noodzakelijk zijn om deze techniek te verfijnen, de kwaliteitsvoordelen van deze verpakkingsmaterialen te bevestigen en de migratie van de zouten te onderzoeken.

Het soort zout is daarbij bepalend voor de absorptie eigenschappen.

Daarenboven worden er best polymeren gebruikt met een hoge waterdampdoorlaatbaarheid.

De bedoeling is om deze filmen en schaaltjes ook te testen bij kazen. << (KV) (Bron: FoodGate)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Sensoren geïnspireerd op bijzondere eigenschappen van dieren

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren, geïnspireerd door de natuur, die onder meer geschikt zijn voor medische toepassingen.

Watson-Marlow is verhuisd

Niet alleen werd de firmanaam Watson-Marlow ook gewijzigd naar Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), maar Watson-Marlow Benelux is verhuisd naar Oslo 9, NL-2993 LD Barendrecht van waaruit de hele Benelux bediend wordt. Door de verhuis werd ook het telefoonnummer gewijzigd. Dit is het nieuwe +31 (0)85 536 00 10. >>

Partners