• 26/11/2012
  • |     BB

Studie: Vlaamse chemie moet 2.000 aanwervingen per jaar waarmaken

Studie professor Luc Sels van KU Leuven: 'Chemiesector in Vlaanderen heeft tussen 2010 en 2015 elk jaar 2.000 nieuwe medewerkers nodig om personeelsbestand op peil te houden'.

Trefwoorden: #essenscia, #jobs, #ku leuven, #sels

Lees verder

HR

( Foto: Watson Marlow )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit de studie van de Leuvense professor Sels blijkt dat chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen de volgende jaren telkens 2.000 nieuwe medewerkers per jaar zullen moeten aanwerven om hun personeelsbestand überhaupt op peil te houden. De hoge aanzuiveringsbehoefte wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de uitstroom van 55-plussers.

Opmerkelijk is dat parallel daarmee de sector nu al kampt met een groeiend aantal vacatures dat niet ingevuld raakt: ruim 27% daarvan kan naar verluidt worden beschouwd als een knelpuntvacature.

De vergrijzing in genoemde sectoren is al een tijd bezig, maar zal zich 'de komende jaren sterker laten voelen'. De piek van de tewerkstelling komt in 2020 te liggen bij de 50- tot 54-jarigen, terwijl die zich vandaag in de categorie van 40 tot 44 jaar bevindt. Het personeelsbestand zal dus snel vergrijzen.

“In de periode 2010-2015 zullen de bedrijven bij een stabiele tewerkstelling om en bij de 10.000 nieuwe talenten moeten aantrekken. Dit is een verdubbeling van de aanzuiveringsbehoefte ten opzichte van de periode 2005-2010. Op jaarbasis spreken we over 2.000 arbeidsplaatsen op een totale tewerkstelling van 61.000”, zegt professor Sels, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven.

Sels stelt tegelijk vast dat steeds meer vacatures voor beroepen zoals procesoperatoren, technici en ingenieurs moeilijk ingevuld geraken. “Ruim 27% van alle vacatures in de sector zijn knelpuntvacatures en geraken niet ingevuld binnen de 90 dagen. Voor sommige specifieke profielen zoals procesoperatoren is dat zelfs de helft", aldus professor Sels. "De sector zit hiermee op een hoger krapteniveau dan de rest van de industrie."

Professor Sels stelde zijn conclusies voor op het jaarevent 2012 van essenscia vlaanderen, dat overigens in het teken stond van ‘Enthousiast langer werken’. Niet zonder reden dus...