• 20/11/2012

Betere uitzending van licht mogelijk met nanodraden

Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn.

Trefwoorden: #led, #leds, #nanodraden

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers hebben aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn. De vorsers die daarin slaagden, zijn verbonden aan AMOLF (Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica), Philips Research en het Spaanse Institute for the Structure of Matter (CSIS).

Metalen antennes voor radio, mobiele telefoons of draadloze netwerken zijn gerichte bronnen van elektromagnetische golven en dragers voor uitzendingen op een láge frequentieband (radiogolven). De onderzoekers hebben nu aangetoond dat halfgeleidende nanodraden elektromagnetische golven op veel hógere frequenties uitzenden, namelijk op de frequentie van infrarood licht, dit door het materiaal waarvan de draden gemaakt zijn en door hun kleine omvang.

Door de diameter van de nanodraden aan te passen is bovendien betere sturing van licht mogelijk. Niet alleen het materiaal waarvan de nanodraad is gemaakt, maar ook de vorm en omvang van de nanodraden zijn bepalend voor de emissie en dus het antenne-effect.

Afbeelding (FOM): Het uitzenden van licht door een nanodraad (a) produceert een specifiek emissiepatroon (b): een cirkel met een toenemende intensiteit van uitzending. De cirkel komt overeen met de emissie onder een hoek van ongeveer vijftig graden van de richting parallel aan de draad. De uitzending van licht door een nanodraad wijkt qua intensiteit en richting af van die van platte structuren die normaal gebruikt worden om licht te genereren (c).

Controle van de emissie van licht (richting en intensiteit) is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van LEDs en van enkele-fotonenbronnen gebaseerd op nanodraden.


(KV) (foto wikipedia: nanodraden)