Betere uitzending van licht mogelijk met nanodraden

Onderzoek & Wetenschap 20/11/2012 8:26:36

Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn.

Lees hieronder verder   
Verwant

Betere uitzending van licht mogelijk met nanodraden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mondiale Magazijnverkoop met megakortingen

Mondiale - Gentsesteenweg - Zele

van 13/12/2019 tot 14/12/2019

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Keuze van de redactie

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers hebben aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn. De vorsers die daarin slaagden, zijn verbonden aan AMOLF (Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica), Philips Research en het Spaanse Institute for the Structure of Matter (CSIS).

Metalen antennes voor radio, mobiele telefoons of draadloze netwerken zijn gerichte bronnen van elektromagnetische golven en dragers voor uitzendingen op een láge frequentieband (radiogolven). De onderzoekers hebben nu aangetoond dat halfgeleidende nanodraden elektromagnetische golven op veel hógere frequenties uitzenden, namelijk op de frequentie van infrarood licht, dit door het materiaal waarvan de draden gemaakt zijn en door hun kleine omvang.

Door de diameter van de nanodraden aan te passen is bovendien betere sturing van licht mogelijk. Niet alleen het materiaal waarvan de nanodraad is gemaakt, maar ook de vorm en omvang van de nanodraden zijn bepalend voor de emissie en dus het antenne-effect.

Afbeelding (FOM): Het uitzenden van licht door een nanodraad (a) produceert een specifiek emissiepatroon (b): een cirkel met een toenemende intensiteit van uitzending. De cirkel komt overeen met de emissie onder een hoek van ongeveer vijftig graden van de richting parallel aan de draad. De uitzending van licht door een nanodraad wijkt qua intensiteit en richting af van die van platte structuren die normaal gebruikt worden om licht te genereren (c).Controle van de emissie van licht (richting en intensiteit) is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van LEDs en van enkele-fotonenbronnen gebaseerd op nanodraden. << (KV) (foto wikipedia: nanodraden)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kissling noodstop schakelaars hebben levensduur tot 40.000 schakelingen - techniek

Rotero breidt zijn gamma noodstop schakelaars van Kissling uit met de ES-serie waaronder noodstop schakelaars, die zich kenmerken door een hoge schok- en trillingsbestendigheid.

War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

Er is een nijpend tekort aan wetenschappers op de arbeidsmarkt. Oorzaak is een mismatch is tussen de vraag en aanbod van talent. Hays pleit voor een betere begeleiding van studenten.

De Lijn bestelt 200 extra hybride bussen bij VDL

Openbare vervoers­maatschappij De Lijn heeft onlangs bij VDL Bus & Coach een order geplaatst voor 200 hybride bussen, waarvan de eerste in de tweede helft van 2020 geleverd worden.

WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

Luminus Solutions, Vanparijs Engineers en Center Parcs hebben een warmte­kracht­koppeling (WKK) geïnstalleerd in De Vossemeren die het subtropisch zwembad op duurzame wijze verwarmt.

VUB, UGent en KU Leuven werken samen rond impact AI

Hiertoe richten ze het nieuwe Kenniscentrum Data & Maatschappij op, dat kennis en ervaringen rond ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van artificiële intelligentie verzamelt.

Vlaanderen focust op duurzame voedings­verpakkingen

Een consortium van Flanders’ FOOD (Agro-voeding), VIL (Logistiek), Catalisti (Chemie-Kunststoffen), SIM (Materialen) en Pack4Food lanceren de Roadmap ‘Voedselverpakking van de Toekomst’.

4D-printen van structuren met veranderende vorm

Onderzoekers van het MIT en van andere instituten ontwikkelen netten in maaswerk met verscheidene materialen waardoor ze complexe vormen kunnen aannemen en een dubbele kromming krijgen.

Natuurkundigen vragen zich af of een vijfde natuurkracht bestaat

Hebben Hongaarse natuurkundigen met een simpele meetopstelling een nieuwe natuurkracht ontdekt die alle grote versnellers en detectoren al decennia over het hoofd zien?

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners