Betere uitzending van licht mogelijk met nanodraden

Onderzoek & Wetenschap 20/11/2012 8:26:36

Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn.

Lees hieronder verder   
Verwant

Betere uitzending van licht mogelijk met nanodraden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers hebben aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn. De vorsers die daarin slaagden, zijn verbonden aan AMOLF (Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica), Philips Research en het Spaanse Institute for the Structure of Matter (CSIS).

Metalen antennes voor radio, mobiele telefoons of draadloze netwerken zijn gerichte bronnen van elektromagnetische golven en dragers voor uitzendingen op een láge frequentieband (radiogolven). De onderzoekers hebben nu aangetoond dat halfgeleidende nanodraden elektromagnetische golven op veel hógere frequenties uitzenden, namelijk op de frequentie van infrarood licht, dit door het materiaal waarvan de draden gemaakt zijn en door hun kleine omvang.

Door de diameter van de nanodraden aan te passen is bovendien betere sturing van licht mogelijk. Niet alleen het materiaal waarvan de nanodraad is gemaakt, maar ook de vorm en omvang van de nanodraden zijn bepalend voor de emissie en dus het antenne-effect.

Afbeelding (FOM): Het uitzenden van licht door een nanodraad (a) produceert een specifiek emissiepatroon (b): een cirkel met een toenemende intensiteit van uitzending. De cirkel komt overeen met de emissie onder een hoek van ongeveer vijftig graden van de richting parallel aan de draad. De uitzending van licht door een nanodraad wijkt qua intensiteit en richting af van die van platte structuren die normaal gebruikt worden om licht te genereren (c).Controle van de emissie van licht (richting en intensiteit) is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van LEDs en van enkele-fotonenbronnen gebaseerd op nanodraden. << (KV) (foto wikipedia: nanodraden)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners