• 19/11/2012
  • |     BB

Eandis van start met proefproject rond slimme huishoudelektronica

Eandis is van start gegaan met veldtest om huishoudtoestellen in te schakelen wanneer de energieprijs het laagst is. In het technisch jargon: actieve vraagsturing via 'time-of-use'.

Trefwoorden: #actieve vraagsturing, #eandis, #linear, #smart grid, #time of use

Lees verder

Techniek

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Eandis heeft al meerdere proefprojecten rond smart grids op zijn actief. In dat rijtje past het nieuwe Linear-project, een veldtest om te onderzoeken of en hoe de vraag naar elektriciteit aangepast kan worden aan de elektriciteitsproductie die op dat moment beschikbaar is.

Want als 'groene' energieproductie één nadeel heeft, dan is het dat wind- en zonne-energie variabele energiebronnen zijn: een windturbine levert enkel elektriciteit wanneer het waait en een zonnepaneel wanneer de zon schijnt.

De vraag is dus: hoe lossen wat dat op, zolang er geen doorbraak komt in de batterijtechnologie? Smart grids of intelligente gas- en elektriciteitsmeters bieden mogelijk een antwoord.

Bijvoorbeeld door elektrische toestellen, zoals wasmachines en boilers, intelligent aan te sturen met de slimme meter door het startmoment van bepaalde toestellen uit te stellen naar meer geschikte periodes (actieve vraagsturing).

Met andere woorden, de (vaat)wasmachine aanschakelen wanneer het elektriciteitsaanbod het hoogst is en de energieprijs in een dal zit. Of in de toekomst je elektrische auto op dat moment beginnen op te laden.

Uiteraard moet daarbij rekening worden gehouden met het comfort van de gebruikers. De gebruiker speelt zelfs een actieve rol: hij moet de timer van zijn huishoudelektronica, bijvoorbeeld van de wasmachine, op de juiste starttijd instellen.

Daarvoor heeft Eandis alvast een ‘time-of-use’-systeem uitgedokterd. Elke dag wordt ingedeeld in zes vaste tijdzones, elk met een verschillend energietarief. Deelnemers aan het project krijgen dagelijks nieuwe tariefgegevens doorgestuurd via internet.

Er wordt een draagbaar en draadloos beeldscherm (display) ter beschikking gesteld, waarop de bewoners gemakkelijk de tarieven en tijdsintervallen vanuit de woonkamer of keuken kunnen raadplegen.

Linear wil onder meer nagaan hoe en in welke mate eindgebruikers reageren op prijssignalen en aanbevelingen.

Het project loopt bij een beperkte groep, namelijk in de gemeenten Leest en Hombeek.


ACHTERGROND
In feite wil Eandis via Linear twee concepten testen.
In het eerste concept kopen de deelnemers huishoudtoestellen aan die ‘slim aangestuurd’ kunnen worden. Het onderzoek verwacht van de deelnemer dat hij deze toestellen zoveel als mogelijk met inschakelvertraging gebruikt.

Wil hij bijvoorbeeld ’s avonds na het eten de vaatwasser starten met als doel dat deze voor 6 uur de volgende ochtend klaar is, dan stelt hij eerst in 'ten laatste om 6 uur klaar' en drukt vervolgens op start. Op basis van de testscenario’s start het toestel dan op het meest optimale moment, terwijl de gebruiker zeker is dat de vaat voor 6 uur gedaan is.

In het tweede concept koopt de deelnemer geen ‘slimme’ huishoudtoestellen aan. Via een speciaal Linear-display krijgt hij gesimuleerde tarieven te zien. Deze tarieven kunnen van dag tot dag verschillen afhankelijk van het aanbod aan hernieuwbare energie. Aan de deelnemers wordt gevraagd om hun elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te verschuiven van dure naar goedkopere tariefblokken.