Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Onderzoek & Wetenschap 19/11/2012 15:14:25

Restwarmte blijkt goed op te slaan in poreuze Zeoliet-bolletjes

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Steeds vaker wordt uit biogas elektriciteit geproduceerd. Ongeveer de helft van de energie komt bij dit proces als restwarmte vrij, die soms, maar lang niet altijd nuttig gebruikt kan worden in bijvoorbeeld kassen of huishoudens.

Het probleem daarbij is vaak dat de warmte niet op hetzelfde moment gebruikt kan worden als dat het geproduceerd wordt. Bovendien wordt biogas dikwijls niet in de buurt van een kas of woonwijk geproduceerd.

Als overbrugging kan warmteopslag dienen. De technische uitdaging is dan om de verliezen zo laag mogelijk te houden. Daartoe presenteert het Fraunhofer Instituut IGB in Stuttgart, samen met het bedrijf ZeoSys, nu een nieuw concept.

Het idee is warmte op te slaan met behulp van poreuze Zeoliet bolletjes. Dit materiaal neemt warmte op als het in contact komt met warme, droge lucht – energie die wordt opgeslagen doordat waterdamp bindt op het enorme oppervlakte van de Zeoliet.

Een gram van dit materiaal heeft een oppervlak van duizend vierkante meter.

Het materiaal geeft weer warmte af als het in contact komt met water. Door toevoer van koude vochtige lucht kan dus de energie op een gewenst moment weer worden teruggewonnen.

Een voordeel van dit materiaal tegenover andere warmteopslagmethodes is dat het Zeoliet zelf tijdens dit proces niet wordt verhit, waardoor er geen verliezen kunnen optreden als gevolg van afkoeling. Bovendien is de energiedichtheid relatief hoog; er kan vier keer zo veel warmte worden opgeslagen als in warm water.

Het Fraunhofer instituut IGB heeft alvast een proef van 1,5 liter kunnen opschalen naar 15, en vervolgens naar 750 liter. << (KV) (foto Fraunhofer)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Onderzoek: extreme hitte bestrijden met irrigatie

Een internationaal team is er op basis van metingen en wereldwijde klimaatsimulaties in geslaagd om de klimatologische effecten van irrigatie te isoleren van de effecten van de opwarming.

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Uit Nederlands onderzoek van ECN part of TNO blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels met een thermisch vermogen van minimaal 5 MW potentieel geschikt zijn om te retrofitten.

50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

Uit onderzoek, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Fortinet uitvoerde, blijkt dat industriële bedrijven door de toenemende digitalisering kwetsbaarder zijn voor cybercrime.

Octrooien in de prijzen op European Inventor Awards- artikel

Op de 14e editie van de European Inventor Award in Wenen gingen prijzen naar vindingen in kunststofrecyclage, de diagnose van kanker, DNA-testen, anti-fouling en herlaadbare batterijen, ...

Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

Metaforum, de interdisciplinaire denktank van KU Leuven, bekijkt hoe België kan bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en de Europese Green Deal.

UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Promovendus Vincent Groenhuis verzachtte met verschillende prototypes van 3D geprinte biopsierobots het leed van de patiënt en maakt borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter.

3 miljoen euro voor 22 Extended Reality-projecten

VLAIO steunt ondernemers om de mogelijkheden van Extended Reality-technologie te verkennen, samen met aanbiedende bedrijven. Extended Reality omvat Virtual Reality en Augmented Reality.

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners