• 16/10/2012
  • |     BB

VIL wil (ook) geconditioneerde goederen op trein naar China zetten

Vlaams Instituut voor de Logistiek onderzoekt met zeven partijen mogelijkheid om ook geconditioneerde goederen per spoor over (zeer) lange afstand – zoals naar China - te vervoeren.

Trefwoorden: #BASF, #Havenbedrijf Antwerpen, #MSD, #Pfizer, #POM, #UCB, #vil

Lees verder

Nieuws

( Foto: Corus )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Vlaams Instituut voor de Logistiek - het 'VIL' - is gestart met een nieuw project: ‘Transpharma Express’. Het doel is een alternatieve route voor geconditioneerd transport naar het Oosten te creëren. Dat moet het huidige maritieme transport en luchtvracht aanvullen.

Aanleiding voor dit project is de transcontinentale goederenverbinding per spoor tussen Antwerpen en Chongqing in China die de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen eind 2011 samen met de Belgische douane en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen opzette.

Dat spoortraject is een hele verbetering: het is een tweetal weken korter dan de maritieme route (5 à 6 weken) en goedkoper dan luchtvracht, 'maar het huidige alternatief kan niet voor geconditioneerde goederen zoals gekoelde geneesmiddelen of verwarmde chemicaliën'.

Om te bekijken hoe het daar technisch een mouw aan kan passen, zal het VIL eerst een overzicht opstellen van wat technisch mogelijk is, en vervolgens voorstellen doen, 'rekening houdend met traceerbaarheid en veiligheid van de goederen, zodat ook de douaneformaliteiten kunnen vereenvoudigd worden'.

Ronald van Zitteren van UCB, een van de deelnemers aan het project: “Indien dit transport lukt, vult het een hiaat op: geconditioneerd transport per spoor kan dan ook voor lange afstanden een volwaardig en duurzaam alternatief zijn (redactie: voor luchtvervoer en maritiem transport) op de verbinding tussen het Oosten en Vlaanderen.”

Zeven partijen steunen mee het project: BASF, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, MSD, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen, Pfizer en UCB Pharma.


ACHTERGROND
De vzw Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) wil als erkende competentiepool de logistieke sector in Vlaanderen duurzaam ondersteunen en versterken in haar competitiviteit. Het wil een platform zijn dat concrete antwoorden biedt op relevante logistieke vraagstukken.